czwartek, 10 kwietnia 2014

Nieco inna Wielkanoc



Wczoraj podczas moich warsztatów kulinarnych w Restauracji Wyjątkowa Winiarnia We We we Wrześni padło pytanie: Czy tradycyjny stół wielkanocny można zapełnić w sposób tradycyjny, ale nie tak kaloryczny i ciężkostrawny dla jedzących? Odpowiedź – oczywiście! Nawet padła dużo wcześniej niż zadane pytanie, bo taka myśl przyświecała mi, kiedy komponowałam menu wieczoru. Bardzo trudno było mi je ułożyć, ponieważ pomysłów miałam niezliczone ilości, dania miały być w wersji nieco lżejszej, miały być osadzone w tradycji, ale nieco unowocześnione, by ich przyrządzanie nie zabierało mnóstwa czasu. Powiem szczerze, że  tak postawiony próg nie tak łatwo było mi przejść, ale jakoś udało się. Moi wczorajsi goście – uczestnicy warsztatów dania chwalili i chyba wybrali kilka takich, które przyrządzą dla swoich bliskich. A co ugotowaliśmy? Myślę, że menu zadowoli i mięsożerców, i wegetarianów, bo każdy znajdzie tu coś dla siebie. 

Menu wielkanocnych warsztatów kulinarnych

Jajka faszerowane nowalijkami
Jajka faszerowane musem z szynki




Sałatka z tuńczykiem i pomarańczami
Zupa krem z chrzanu




Pasztet z soczewicy




Rolada z indyka




Warstwowy sernik z wiśniami




Tylko tyle i aż tyle. Pracy było wbrew pozorom mnóstwo, ale towarzyszyła nam miła atmosfera – taka trochę świąteczna, trochę rodzinna. 

I okazało się, że Wielkanoc bez żurku, kiełbasy, mięsnych pasztetów i tradycyjnie pieczonych serników może być naprawdę smaczna.
 
Oczywiście wspólnie z uczestnikami zaplanowaliśmy tematykę kolejnych warsztatów kulinarnych. Tym razem padło na kuchnię meksykańską. Wstępnie zaplanowałam je na 4.06. jak zwykle o 18.00.
Zapisy i szczegóły jak zwykle pod numerem telefonu 609629779. 
Serdecznie zapraszam!
Tradycyjnie już serdecznie dziękuję za pomoc i wsparcie partnerom warsztatów kulinarnych: Hendi, Monini, Appetita, Ole !, Jan Niezbędny, Teekanne, Danmis.
Podziękowania kieruję także do Romana Lipigórskiego – za przepiękne zdjęcia, dzięki którym relacje z warsztatów są ucztą dla oczu. Tylko spójrzcie na zdjęcia dań.
Ważne jest także wsparcie medialne – dlatego dziękuję Przemkowi Hedrychowi, Piotrowi Michalakowi – tym razem gościła Ewa Konarzewska Michalak - i Dawidowi Spychalskiemu – współpraca z Wami to przyjemność.