Nie będę wiele się
rozpisywać. Za oknem jesienne klimaty – zimno i deszczowo. Z głośnika nie sączy
się żadna muzyka, bo nawet wstać mi się nie chce. Za to samo patrzenie na wiosenna
sałatkę pozwala optymistycznie patrzeć na jutro, bo jutro na pewno będzie
słońce.
Sałatka z orzechami i
grzankami z serem kozim
1 sałata masłowa
250g roszponki
1 mała cykoria
1 pęczek rzodkiewek
bagietka z rozmarynem
duża garść orzechów włoskich
150g miękkiego sera koziego
100g twardego koziego sera lub mieszanka różnych gatunków kozich serów np. pleśniowych
Dressing:
2 małe szalotki obrane i
pokrojone w cienkie plasterki
6 łyżek oliwy z oliwek
2-3 łyżki czerwonego octu
winnego
kilka gałązek natki pietruszki
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprz
Umyj wszystkie liście sałat i
osusz je, porwij na strzępki. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Wymieszaj składniki dressingu.
Odstaw na później. Bagietkę pokrój w kostkę i podpiecz na patelni w aromatyzowanej
oliwie czosnkowo - paprykowej. Orzechy posiekaj. W misce wymieszaj sałaty,
rozdrobniony kozi ser, rzodkiewki i posyp orzechami. Polej sałatkę dressingiem
i przemieszaj delikatnie. Sałatkę posyp grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz