Sztuką jest przyrządzić oryginalne, wykwintne danie z szalonej albo zupełnie odwrotnie – bardzo małej ilości rozmaitych produktów i małym nakładzie pracy oraz czasu. Dążę to tego ideału małymi krokami. Schody pojawiają się, kiedy muszę przygotować całą listę potraw dla stojących już prawie przed drzwiami gości. Bo cóż to jest pół dnia na zorganizowanie uroczystej kolacji czy przyjęcia? Regularnie scenariusz jest ten sam, że do ostatniej minuty biegam w kuchni na specjałami. Ale czy to kłopot? Ależ w żadnym wypadku! Większą, uważam, przyjemnością jest samo gotowanie niż jedzenie. Przynajmniej w moim wypadku. Przywilej konsumowania w znacznym stopniu zostawiam gościom i domownikom. Od pewnego czasu ,,kurczakowa nuda” nie grozi nikomu, kto zawita w progi mojego domu. Nie będzie ani tradycyjnego kotleta drobiowego, ani devolaja, ani tradycyjnie suchych piersi z kurczaka. Co zatem proponuję? Przedstawiam kurczaka w sosie śmietanowo – grzybowo – koniakowym. Danie, w którym kremowa śmietana łączy się łagodnie, lecz harmonijnie z wyrazistym aromatem grzybów (najlepiej leśnych) i w trakcie jedzenia zaskakuje ostrym, wręcz ognistym aromatem pieprzu, tymianku i koniaku.
Kurczak w sosie śmietanowo – grzybowo – koniakowym
4 połówki filetów z piersi kurczaka
3 łyżki masła
2 drobno posiekane szalotki
0,5 kg pokrojonych na plasterki grzybów
3 - 4 łyżki koniaku
200ml śmietanki kremówki
1 łyżka posiekanego tymianku (może być suszony)
sól
kolorowy pieprz
Mięso myjemy i osuszamy. Masło roztapiamy na patelni i wkładamy filety. Smażymy je na złoty kolor – około 5 minut z każdej strony. W trakcie opiekania przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy mięso na talerz. Następnie na patelnię wrzucamy szalotkę i grzyby. Smażymy wszystko około 10 minut. Dolewamy koniak i doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo dolewamy śmietanę i mieszamy. Kiedy sos jest jednolity dodajemy tymianek i mięso. Podgrzewamy i gotujemy następne 10 minut. W tym czasie kurczak dopiecze się, sos zgęstnieje, a smaki połączą się.
Uwagi:
*do dania można użyć pieczarki, boczniaki, świeże lub suszone grzyby (jeśli wybierzemy suszone musimy ugotować je oddzielnie i dodać razem z małą ilością wody, której się gotowały) albo zrobić mieszankę różnych grzybów, wtedy wzbogacimy smak;
*piersi z kurczaka można również ugrillować na patelni grillowej i tylko dopiec z sosem;
*szalotkę można zastąpić cebulą białą, czerwoną lub ich mieszanką;
*dobrze, żeby śmietanka miała temperaturę pokojową, wtedy mamy pewność, że sos się nie zwarzy;
*koniak zdarzyło mi się zastąpić whiskey i danie też było dobre, może nawet bardziej wyraziste niż z koniakiem tradycyjnym;
*danie świetnie smakuje z makaronem.
Świetna propozycja! Uwielbiam sos śmietanowo-grzybowy i zgadzam się, że dobrze robi mu dodatek jakiegoś esencjonalnego alkoholu:) Pyszne!
OdpowiedzUsuńbardzo aromatyczna ta prostota, pysznie.
OdpowiedzUsuńo, jak pysznie musi smakować taki kurczak wśród tylu pyszności... :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula