Lato zasypuje nas mnóstwem
świeżych owoców. Same w sobie niezwykle słodkie i pachnące powodują, że raczej
nie piekę ciast, a wykorzystuję je do prostych deserów. Na letni wieczór w
miłym towarzystwie można pokusić się o wykonanie syropu miodowego, który
doprawiony cynamonem i kardamonem zyskuje bogactwo smaku.
Dla przełamania
słodkości i nadania świeżości dodaję cytrynę. Powstał miks, dla którego
niektórzy moi znajomi stracili głowę i szybko, bo już następnego dnia przyrządzali
deser dla swoich domowników i gości. I tak
owoce w syropie miodowym poszły w świat. Oryginalna wersja przewidywała
połączenie gruszek i świeżych fig, ale niestety zakupić u nas świeże figi to
rzecz dość trudna, stąd też podaję przepis w wersji zmodyfikowanej. Myślę,
że z powodzeniem można podać owoce w syropie
miodowym z lodami waniliowymi (to moje ulubione) lub z bitą śmietaną albo też i
z jednym, i z drugim – powstanie wtedy wersja dla prawdziwych łasuchów. Moje
dobre znajome wpadły również na genialny pomysł, żeby owocową mieszankę w
syropie wykorzystać jako przełożenie do ciasta lub jako farsz do tarty. I tak
naprawdę to zupełnie niezła myśl.
Owoce
w syropie miodowym
4 porcje
1 cytryna
6 łyżek płynnego miodu
1 laska cynamonu
1 strączek kardamonu
2 gruszki
0,5 ananasa
2 jabłka
Z cytryny obieraczką skroić cienko
skórkę. Pokroić ja na wąskie paseczki. Do rondelka wrzucić skórkę, dodać miód,
kardamon, cynamon i wlać 350ml wody. Gotować bez przykrycia 10 minut, aż połowa
płynu odparuje. Gruszki i jabłka obrać lub pozostawić ze skórką, pokroić wzdłuż
na paseczki, wykroić gniazda nasienne. Włożyć do syropu i dodać ananasa
pokrojonego na małe kawałki, gotować 5 minut. Owoce wyłożyć na salaterki. Syrop
odparować, aby był gęsty. Wyjąć przyprawy i syropem polać owoce.
Deser w tym wydaniu pycha, na przyjęciu rodzinnym podawany z lodami znikał szybciej niż zdążałem nakładać, a przed przyjęciem żona jeszcze gorące z garneczka wyjadała, polecam pychota :)
OdpowiedzUsuń