Udało się! W środę zaczęliśmy jesienną edycję warsztatów
kulinarnych we Wrześni w restauracji Pieprz i Sól. Na warsztat wzięliśmy dania
kuchni brazylijskiej. Przyznam się, że miałam obawy. Wojtek Grześkowiak
planował kartę dań na wieczór i nawet mnie przeraziły lekko składniki, które
miały znaleźć się w potrawach – uszy wieprzowe i ozory wołowe. Okazało się, że
wcale nie było strasznie. Dania okazały się być wyraziste w smaku i naprawdę
smaczne. Co podaliśmy?
Menu
wieczoru:
zupa kokosowa
ryż
woźnicy
feijoada
– zawiesisty gulasz z kilku rodzajów mięsa podany z czarną fasolą
kremowy
mus limonkowy
tradycyjne
brazylijskie drinki na bazie rumu Cachaca
Dania
podane w towarzystwie win dobranych przez
Łukasz
Wojciechowskiego
z salonu
Mine Wine w Galerii Malta w Poznaniu:
Anubis Mendoza Malbec
Anubis Mendoza Cabernet
Sauvignon
Atmosfera
wieczoru była bardzo miła, goście bawili się świetnie i muszę stwierdzić, że
grupa integruje się coraz bardziej.
Cieszy mnie również fakt, że uczestnicy
sami proponują tematykę kolejnych spotkań, a my oczywiście postaramy się nie
zawieść oczekiwań.
Powoli
wydłuża się lista naszych partnerów – gotowanie brazylijskie wspomagały marki: Monini, Mine Wine, Teekanne, Kenwood, Ole, Jan Niezbędny.
Dziękuję bardzo za wsparcie.
Oczywiście
nie zwiódł Roman Lipigórski nasz fotograf – zdjęcia są zachwycające. Roman –
jesteś Mistrzem – wiesz, którymi zdjęciami zasłużyłeś na to miano.
Nie zabrakło również przedstawicieli z prasy
lokalnej – Kasi Stawnej (jednocześnie była uczestniczką warsztatów) z Wiadomości Wrzesińskich, koleżanki z Nowej Wrześni (zabrakło tym razem Dawida
Spychalskiego), Piotra Michalaka w towarzystwie syna – Mieszka – chłopiec jest
naszym najsurowszym krytykiem. Dziękujemy Wam serdecznie za promocję.
Nową
osobą, która do nas dołączyła jest Marta Wróblewska – utalentowana dziewczyna,
która opracowuje piękne plakaty promujące naszą działalność. Marto, dziękujemy
tobie również.
Grupę
zasilił również Tomasz Kukulski – tegoroczny absolwent Technikum Gastronomicznego.
Muszę przyznać, że spisuje sie rewelacyjnie i był dla nas tego wieczoru
ogromnym wsparciem.
Kolejne
warsztaty dotyczyć będą kuchni greckiej – będziemy wspólnie gotować – spotkamy się
w środę 25.09. o godzinie 18.00 w restauracji Pieprz
i Sól, czyli w stałym miejscu. Koszt – 90,00. Można zapisywać się pod numerem telefonu – 609629779.
Serdecznie
zapraszamy – każda kolejna nowa osoba jest mile widziana. Do zobaczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz