Wiosenno – letni szał
konkursowy ogarnął mnie po raz kolejny i na maksa działam komponując coraz to
nowe dania. Jak zwykle efekty bywają różne, dlatego trzeba podejmować kolejne
próby. Tak, aby smak był jak najlepszy. Niestety sprzymierzeńcem wcale nie jest
czas. Z trudem łączę ostatnio obowiązki i czasami działania pokrywają się czasowo
albo też po prostu z czymś nie zdążam. Tak było i dzisiaj. Wczoraj wróciłam z
trzydniowej wycieczki. Danie dzisiaj powstało, smak taki jaki chciałam,
niestety czas minął. Co zostało? Wspomnienia
z rewelacyjnej wyprawy, o której niebawem wspomnę w kwestii jedzenia, przepyszny
niedzielny obiad,
zadowolenie domowników i satysfakcja, że się wszystko udało się.
I może na konkurs ze zgłoszeniem nie zdążyłam, ale radość jest, bo to jest
najważniejsze – umieć się cieszyć ze zwykłych rzeczy, które są codziennie. Taki
oto optymizm.
Grillowane
rolady z polędwicy z farszem
2 polędwiczki wieprzowe
30dag pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku drobniutko posiekane w płatki
2 liście lubczyku drobno posiekane
3 łyżki listków tymianku
morska sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
olej rzepakowy
Pieczarki drobno kroimy,
cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy i
podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki – mieszamy i smażymy 5 minut.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Polędwiczki kroimy na 3
części. Każdą z nich rozkrawamy wzdłuż i formujemy w płaski kotlet i lekko
rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Nakładamy farsz pieczarkowy.
Posypujemy płatkami czosnku, lubczykiem i tymiankiem.
Zwijamy mięso ciasno w
rolady i spinamy igłami.
Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Układamy
rolady i grillujemy z każdej strony – całe grillowanie zajmuje 15 minut. Zdejmujemy mięso z grilla i pozwalamy
mu chwilę odpocząć. Przed podaniem ukośnie
przekrawamy każdą roladę i wykładamy na talerze. Z racji, że podałam rolady na
niedzielny obiad jako dodatki wybrałam gotowane młode ziemniaczki z koprem i
sałatą w sosie jogurtowo – koperkowym z dodatkiem kremu balsamicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz