Od kilku dni rozkręciłam się
z gotowaniem maksymalnie. Codziennie mam sporo nowych pomysłów. Tylko okazuje się,
że nawet podczas wakacji może braknąć czasu na realizację wszystkich. Staram
się jednak wdrażać w życie te, które wydają się być najciekawsze i najsmaczniejsze.
Czasami bywa i tak, że łączę dwa dania, które świetnie mogłyby występować
samodzielnie. Tak jest i tutaj. Nie obawiajcie się jednak, że po zjedzeniu
takiej kompozycji będziecie pękać w szwach. Nie, nie… Staram się komponować
dania raczej lekkie, zdrowe i po których nie będzie się ociężałym. W końcu nie
zamierzam przytyć. A i nikomu tego nie życzę. Dbając o linię, wcale nie trzeba
rezygnować z jedzenia albo odżywiać się według zasad jakichś dziwnych monodiet –
jak zwykłam je nazywać. Mamy oto na przykład dietę kapuścianą, sokową i jakoś
wcale mnie one nie przekonują. A letnie smaki są najbogatsze chyba w całym
roku, ze względu na dostępność właściwie wszystkiego - od warzyw przez zioła po
owoce. I trzeba właśnie teraz maksymalnie wykorzystywać to letnie bogactwo. Tak
też robię, dlatego dzisiaj i placki, i mięso. Wczoraj wspominałam o nadmiarze
cukinii, dlatego nadal pracuję nad tym jak ją spożytkować – stąd proste w wykonaniu
placuszki. A dla tych, którzy lubią mięso też się coś znajdzie.
Dodałam bowiem
do placuszków ekspresowego kurczaka, bo przyrządzanego w szybkowarze. Z nim też
było ciekawie. Zachwycona reklamą zakupiłam oto to cudo i tak sobie stało nie
używane. Aż nabrało w końcu mocy urzędowej i teraz dość często z niego
korzystam, bo to naprawdę pożyteczny garnek.
Są tego dwa powody – pozwala oszczędzać
czas, ale i dania w nim ugotowane mają bardziej wyrazisty smak. I wcale się teraz
nie dziwię, że mój kolega wozi go ze sobą tu i tam w bagażniku samochodu, tak
na wszelki wypadek, gdyby miał nagle coś gdzieś ugotować. Przez chwilę naszła
mnie szalona myśl czy aby nie zabrać go ze sobą na wczasy, na które w końcu zamierzam
się wybrać. Zrezygnowałam jednak z realizacji tej szalonej idei, bo jak wczasy
to wczasy, dlatego skupię się nie na pracy, a na przyglądaniu polskiej
gastronomii. Może coś ciekawego posmakuję i podpatrzę, bo letnie bogactwo
zobowiązuje.
Placki
z cukinii
1 zielona cukinia
1 mała cebula
50g mąki
1 jajko
1 łyżka śmietany 36%
sól
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
oliwa z oliwek do smażenia
Cukinię ścieramy na tarce.
Cebulę drobno siekamy. Ucieramy ciasto z mąki, jajka i śmietany. Dodajemy
cebulę, cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem – mieszamy.
Na rozgrzaną patelnie
wlewamy oliwę z oliwek i nakładamy ciasto, formując placuszki. Smażymy z obu
stron na rumiano.
Kurczak
z czerwoną fasolą i ziołami
3 ćwiartki z kurczaka
2 pory pokrojone w plastry
2 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki
puszka czerwonej fasoli
100ml przecieru pomidorowego
pęczek natki pietruszki lub 2
łyżki suszonej naci Appetita
2 łyżki świeżego oregano lub 1
łyżeczka suszonego oregano Appetita
kilka gałązek tymianku lub 1
łyżeczka suszonego tymianku Appetita
1 łyżeczka słodkiej papryki
Appetita
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Appetita
świeżo mielony czarny pieprz
Appetita
sól
oliwa z oliwek
Ćwiartki przekrawamy na pół –
udka zostawiamy w całości, pozostałą część obieramy z kości. W szybkowarze
rozgrzewamy oliwę z oliwek i wkładamy mięso, osmażamy ze wszystkich stron. Dorzucamy
pora i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wkładamy
gałązki tymianku. Zamykamy szybkowar i dusimy wszystko 10 minut. Po tym czasie
dodajemy fasolę, oregano i wlewamy przecier pomidorowy. Znowu dusimy 10 minut.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i już nie gotujemy. Podajemy
mięso i sos z plackami z cukinii lub z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz