sobota, 16 sierpnia 2014

Schody w kuchni…



Przyszedł w końcu czas na wykorzystanie kabaczka. Nie chciałam go po prostu ugotować, bo zebrałam tylko jedną sztukę i żal mi było go potraktować tak po barbarzyńsku. Postanowiłam wykorzystać go w daniu głównym i nafaszerować smakowitościami. Wykombinowałam sobie farsz z mięsa mielonego wołowo – wieprzowego, papryki, czosnku, cebuli, ziół z dodatkiem pomidorów. 




Dodałam jednak jeszcze kaszę jaglaną, która jest niezwykle zdrowa. Nie uczula, nie zawiera glutenu, ma bardzo wysoką wartość energetyczną i wspomaga trawienie. Taki oto  zdrowy składnik. Tak się jednak rozpędziłam, że powstała dużo większa ilość farszu niż potrzebowałam do jednego kabaczka. A że cukinii mam nadal nadmiar zdecydowałam także i ją nafaszerować. W pierwszym zamyśle kabaczek i cukinia miały być pieczone w piekarniku. Jednak tu natrafiłam na schody. Nie przewidziałam, że upieczenie tych warzyw trwałoby wieczność. Po 30 minutach pieczenia sprawdziłam stopień upieczenia i okazało się, że i kabaczek, i cukinia są twarde jak drewno. No nic, coś musiałam wykombinować. Co zrobiłam? Jak to ja – najpierw powściekałam się trochę, a następnie zadziałałam. Wyjęłam wszystko z pieca i podparowałam na patelni. Znowu przełożyłam warzywa do naczynia żaroodpornego i dopiekłam 30 minut. Danie udało się i wszystkim smakowało. W recepturze wszystko jest tak jak powinno być krok po kroku i myślę, że nie napotkacie na nieprzewidziane niespodzianki i to takie, które niekoniecznie cieszą. A schody w kuchni czasami uczą, mimo że w pierwszym odczuciu przeszkadzają.

Kabaczki/ cukinie faszerowane




1 kabaczek
1 zielona cukinia
6 pomidorów – miksujemy je w blenderze na sok
0,5kg mielonego mięsa – połączyłam 350g wołowiny i 150g surowego boczku
1,5 filiżanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula posiekana w pióra
2 ząbki czosnku posiekane  grube plasterki
1 czerwona papryka pokrojona  w kostkę
2 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku Appetita
pęczek natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej naci Appetita
1 łyżeczka słodkiej papryki Appetita
1 płaska łyżeczka ostrej papryki Appetita
świeżo mielony kolorowy pieprz Appetita
sól
oliwa z oliwek
parmezan




Kabaczka i cukinię przekrawamy na ćwiartki, wybieramy pestki. Odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej mielone mięso. Dodajemy cebulę, czosnek i paprykę i znowu chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły. Przyprawiamy solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryki,  tymiankiem i dorzucamy natkę pietruszki, mieszamy. Wlewamy połowę soku pomidorowego i zagotowujemy. Dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy. Faszerujemy wcześniej przygotowane kabaczki i cukinie. 




Układamy na patelni, na której robiliśmy farsz i podgotowujemy pod przykryciem około 20 minut – kabaczki i cukinie muszą być lekko podparowane. Przekładamy następnie wszystko do nasmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałym sokiem pomidorowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy i posypujemy świeżo startym parmezanem.     


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz