Przyszedł w końcu czas na
wykorzystanie kabaczka. Nie chciałam go po prostu ugotować, bo zebrałam tylko
jedną sztukę i żal mi było go potraktować tak po barbarzyńsku. Postanowiłam
wykorzystać go w daniu głównym i nafaszerować smakowitościami. Wykombinowałam
sobie farsz z mięsa mielonego wołowo – wieprzowego, papryki, czosnku, cebuli,
ziół z dodatkiem pomidorów.
Dodałam jednak jeszcze kaszę jaglaną, która jest
niezwykle zdrowa. Nie uczula, nie zawiera glutenu,
ma bardzo wysoką wartość energetyczną i wspomaga trawienie. Taki oto zdrowy składnik. Tak się jednak rozpędziłam,
że powstała dużo większa ilość farszu niż potrzebowałam do jednego kabaczka. A
że cukinii mam nadal nadmiar zdecydowałam także i ją nafaszerować. W pierwszym
zamyśle kabaczek i cukinia miały być pieczone w piekarniku. Jednak tu
natrafiłam na schody. Nie przewidziałam, że upieczenie tych warzyw trwałoby wieczność.
Po 30 minutach pieczenia sprawdziłam stopień upieczenia i okazało się, że i
kabaczek, i cukinia są twarde jak drewno. No nic, coś musiałam wykombinować. Co
zrobiłam? Jak to ja – najpierw powściekałam się trochę, a następnie
zadziałałam. Wyjęłam wszystko z pieca i podparowałam na patelni. Znowu
przełożyłam warzywa do naczynia żaroodpornego i dopiekłam 30 minut. Danie udało
się i wszystkim smakowało. W recepturze wszystko jest tak jak powinno być krok
po kroku i myślę, że nie napotkacie na nieprzewidziane niespodzianki i to
takie, które niekoniecznie cieszą. A schody w kuchni czasami uczą, mimo że w
pierwszym odczuciu przeszkadzają.
Kabaczki/
cukinie faszerowane
1 kabaczek
1 zielona cukinia
6 pomidorów – miksujemy je w
blenderze na sok
0,5kg mielonego mięsa –
połączyłam 350g wołowiny i 150g surowego boczku
1,5 filiżanki ugotowanej kaszy
jaglanej
1 cebula posiekana w pióra
2 ząbki czosnku posiekane grube plasterki
1 czerwona papryka
pokrojona w kostkę
2 łyżki świeżego tymianku lub
1 łyżeczka suszonego tymianku Appetita
pęczek natki pietruszki lub 2
łyżki suszonej naci Appetita
1 łyżeczka słodkiej papryki Appetita
1 płaska łyżeczka ostrej
papryki Appetita
świeżo mielony kolorowy pieprz
Appetita
sól
oliwa z oliwek
parmezan
Kabaczka i cukinię przekrawamy
na ćwiartki, wybieramy pestki. Odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę
z oliwek i przesmażamy na niej mielone mięso. Dodajemy cebulę, czosnek i
paprykę i znowu chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły. Przyprawiamy solą,
pieprzem, dwoma rodzajami papryki,
tymiankiem i dorzucamy natkę pietruszki, mieszamy. Wlewamy połowę soku
pomidorowego i zagotowujemy. Dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy. Faszerujemy
wcześniej przygotowane kabaczki i cukinie.
Układamy na patelni, na której
robiliśmy farsz i podgotowujemy pod przykryciem około 20 minut – kabaczki i
cukinie muszą być lekko podparowane. Przekładamy następnie wszystko do
nasmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałym sokiem
pomidorowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 25-30
minut. Wyjmujemy i posypujemy świeżo startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz