środa, 21 stycznia 2015

Pomagamy, wspieramy i pokazujemy…



Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to akcja, w której w różny sposób co roku aktywnie uczestniczę, od najzwyklejszej czynności, czyli wrzucenia pieniędzy do puszek przez organizowanie jej na terenie szkoły, w której pracuję, po włączenie się we wrzesińskie obchody tej akcji. Ta ostatnia forma pojawiła się właśnie w tym roku. Razem ze Sławkiem Szymańskim – właścicielem i szefem kuchni w jednej osobie  w Restauracji Wyjątkowa Winiarnia we Wrześni – zostaliśmy poproszeni  o przygotowanie pokazu kulinarnego. 



Nie odmówiliśmy, bo zawsze chętnie włączamy się we wszelkie rodzaje pomocy. Dlaczego nie? Oczekiwania nie były zbyt wygórowane, bo mieliśmy do przyrządzenia tylko dwa dania, które miałyby rozgrzać biegaczy,  wspierających Orkiestrę Jurka Owsiaka. Wybraliśmy pikantny ziołowy krem pomidorowy i kurczaka z prażoną cebulą i duszonego w piwie pszenicznym. Skąd takie propozycje? Sławek wybrał zupę, bo lubi ją, nie jest trudna do ugotowania, dobrze smakuje, a tak na marginesie zawsze możecie wybrać się do Winiarni We We i tam jej spróbować, bo jest na stałe w karcie. 



Natomiast ja zdecydowałam się na kurczaka w pszenicznym piwie, bo to moje danie autorskie, zaletą jest tu także łatwość przyrządzenia nawet w polowych warunkach, a smakuje naprawdę wyśmienicie. 


Oczywiście nie obyło się bez przeszkód, bo już na początku, podłączając jednocześnie trzy kuchenki indukcyjne, ,,wywaliliśmy” korki i na szybko trzeba było szukać kogoś kto zna się na prądzie. 



Po chwilowych przeszkodach zabraliśmy się do pracy, dania ugotowaliśmy dość szybko, a goście i uczestnicy biegu mogli pojeść i rozgrzać się, bo na dworze naprawdę nie było zbyt przyjemnie. Garnki zostały opróżnione całkowicie, dlatego śmiem twierdzić, że nasze propozycje przypadły do gustu. To i dobrze. Niestety nie udało nam się w tym szale bitewnym zrobić zdjęć dań, ale grunt, że są receptury.

Pikantny ziołowy krem pomidorowy
800ml pomidorów pelati w puszce
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1 biała cebula posiekana w piórka
0,5 papryczki chili drobno pokrojonej
1 łyżka bazylii Appetita lub pół pęczka świeżej posiekanej grubo bazylii
1 łyżka oregano Appetita lub 2 łyżki świeżych listków
200ml śmietany 30%
płatki chili
morska sól
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
oliwa z oliwek bazyliowa Monini
Do rozgrzanego garnka wlewamy na dno odrobinę oliwy bazyliowej, wrzucamy czosnek, chili, cebulkę i przesmażamy. Następnie wlewamy pomidory i zagotowujemy. Gotujemy zupę około 10 minut, następnie wlewamy śmietanę, dodajemy zioła i blendujemy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili, zagotowujemy. Podajemy z grzankami.

Kurczak w pszenicznym piwie
2 podwójne filety z kurczaka
2 białe cebule posiekane w piórka
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżeczka majeranku Appetita
1 łyżeczka cząbru Appetita
1 łyżeczka tymianku Appetita
3 łyżki prażonej cebuli Appetita
1 butelka pszenicznego piwa
sól
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
cebulkowa oliwa Monini
Mięso kroimy na mniejsze części – każdy filet na 3. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę, przesmażamy. Następnie dokładamy mięso i osmażamy je. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem, tymiankiem i zalewamy piwem. Zagotowujemy i wrzucamy prażoną cebulę. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso i gotujemy nadal sos, aby zredukował się i zgęstniał. Wkładamy z powrotem mięso i zagotowujemy w zredukowanym sosie. Danie podaliśmy na świeżych bagietkach.



  

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz