Porobiło się ostatnio w
ogrodzie i parku – zakwitł mniszek lekarski – a to ciekawe, nasturcja,
aster,
aksamitka. Estragon w przydomowych donicach wprost szaleje, rozrósł się
niesamowicie i przyozdobił się niczym kobieta mnóstwem drobnych, fioletowych
kwiatków. Jakoś tak letnio i kolorowo jest, gdzie tylko spojrzę. Chociaż jesień
daje się już we znaki – liście opadają, owoce czarnego bzu robią się coraz
bardziej czarne i tylko proszą się o zerwanie, chociaż na ten moment jeszcze poczekam,
bo w jesiennym słońcu nabierają słodyczy. A w tym roku, mimo że postanowiłam nie robić
syropu i konfitury, wybrałam je właśnie do skomponowania nalewki, na którą i
tak będzie trzeba poczekać przynajmniej rok. Jeszcze nie dopada mnie jesienna
depresja. Raczej wzmogła się u mnie chęć do działania, dlatego korzystam aktywnie
z uroków świeżego powietrza, pracuję ponad miarę w szkole i domu. Szukam i
czytam, w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych, a te są mi potrzebne do
tworzenia kolejnych dań. W końcu lubię różnorodność. Tym razem pokombinowałam i
pobawiłam się z produktami jeszcze dostępnymi. I tak powstało coś, co później
niejako można było oglądać w Top Chefie, aż się uśmiechnęłam, kiedy oglądałam
program. Na talerzu wylądowały liście nasturcji, kwiaty, mięso, cukinie – kolorowo
jak w parku i ogrodzie.
W sumie lubię jesień i kwiaty, byle tylko nikt mi ich
nie dawał w formie bukietu, bo potem trzeba tylko sprzątać.
Roladki
drobiowe z farszem serowo- estragonowym z liśćmi nasturcji z cytrynowymi
tagliatellami z cukinii i faszerowanymi kwiatami nasturcji
Roladki
3 pojedyncze filety z kurczaka
80g jogurtowego serka
18 listków nasturcji plus kilka listków do dekoracji
talerza
1 łyżka drobno posiekanych listków estragonu lub 1 łyżeczka
suszonych Appetita
sok z połowy cytryny
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
sól morska
kilka kropel octu balsamicznego figowego do dekoracji
talerza i dosmaczania całego dania
Tagliatelle
1 średnia żółta cukinia
garść kolorowych małych pomidorków – około 30dag
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
Appetita
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
Faszerowane kwiaty nasturcji
9 kwiatów nasturcji
50g serka twarogowego z pomidorami
Roladki
Filety przekrawamy wzdłuż na
dwie części – uzyskujemy 6 części. W miseczce mieszamy serek z estragonem,
sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Każdy płat mięsa smarujemy farszem serowym i
układamy na nim po 3 listki nasturcji. Zwijamy rolady i spinamy igłami.
Układamy roladki w parowniku bambusowym i gotujemy przez 20 minut.
Tagliatelle
Cukinię kroimy obieraczką w
długie, cienkie wstążki. Pomidorki przekrawamy na połówki. Na rozgrzaną
patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wstążki z cukinii, przesmażamy około
3 minut. Tak, aby cukinia tylko delikatnie zmiękła, musi pozostać al dente.
Dorzucamy pomidorki i wlewamy sok z cytryny. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy i
zagotowujemy. Odstawiamy.
Faszerowane kwiaty nasturcji
Kwiaty delikatnie płuczemy.
Każdy z nich faszerujemy za pomocą szprycy cukierniczej odrobiną serka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz