Warzywa stanowią temat obszerny. Można je jeść same, tak po prostu z masełkiem i rumienioną bułeczką, gotowane, parowane, grillowane. Czasami robię sałatki, a innym razem surówki. Raz po raz zdarza mi się robić sosy warzywne do makaronu albo w najzwyklejszy na świecie sposób gotuję zupy warzywne. Jednak ostatnio stwierdziłam, że mam ochotę na coś ciekawszego i nieco trudniejszego do wykonania. I tak wyszukałam w opisywanej przeze mnie niedawno publikacji Zimna kuchnia interesującą propozycję na brokuły. I myślę, że inne warzywa też by się tutaj nadały, niekoniecznie pojedynczo, ale może w rozmaitych połączeniach. Tak oto powstał mus brokułowy
określany mianem warzyw w najdelikatniejszej postaci. Jedyną pułapką jest tutaj możliwość niedoprawienia, ale przecież w trakcie gotowania powinno się próbować dania, więc to nie taki znowu wielki kłopot. Przyznam, że smak jest ciekawy taki kremowo-brokułowy, nieco jak zupa krem, ale jednak to zupełnie inna bajka, czyli warzywa w innym wydaniu… i niech nie zniechęca Was kolorJ
Mus brokułowy
300g gotowanych brokułów
150ml beszamelu
9 listków żelatyny (trzeba je namoczyć, a przed użyciem wycisnąć i rozpuścić w kąpieli wodnej) lub 12,87g zwykłej żelatyny (namaczamy w kilku łyżkach wody, a następnie podgrzewamy, rozpuszczamy i lekko studzimy)
150ml ubitej śmietany
sól i pieprz
mała forma trapezowa (taka do pieczenia babki) lub trójkątna (specjalne naczynie do przygotowywania dań na zimno – takiej się jeszcze nie dorobiłam, ale wszystko w swoim czasie J)
Brokuły miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy beszamel i miksujemy aż powstanie jednolite puree.
Wyjmujemy je z naczynia i przecieramy przez sito do schłodzonej stalowej miski, aby usunąć pozostałe grudki. Żelatynę dodajemy powoli do puree i mieszamy. Miskę stawiamy w większej misce wypełnionej kostkami lodu. Mieszamy do schłodzenia, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ¼ śmietany i delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę śmietany i ostrożnie mieszamy. Wycinamy kawałek folii spożywczej nieco większy niż szerokość formy i wykładamy nią formę wlewamy masę brokułową. Wygładzamy powierzchnię i ostukujemy ze wszystkich stron, by usunąć pęcherzyki powietrza. Całą powierzchnię jeszcze raz wygładzamy. Mus przykrywamy wystającą z formy folią i wstawiamy do lodówki, aby stężał. Przed podaniem wyjmujemy mus z formy i usuwamy folię. Można ozdobić kleksami ubitej śmietany i liśćmi melisy.
mmmm brokuły w takiej formie .. trzeba spróbować ;)
OdpowiedzUsuńdla mojej diety idealny przepis. Śmietanę zasapię czymś mniej tłustym i gotowe! Podobają mi się przepisy na tym blogu:)
OdpowiedzUsuń