Wirtualne znajomości nie bawią mnie. Modne portale społecznościowe nie pochłaniają mojego czasu od rana do nocy. Nie kolekcjonuję znajomych, żeby mieć ich jak najwięcej. Nie ilość jest dla mnie ważna a jakość. Stąd też grono moich znajomych nie jest wielkie, ale za to konkretne. Dlaczego? Podzieliłabym tę grupę na tych z rodziny, tych z pracy i tych, którzy dzielą ze mną wspólną pasję – wiadomo jaką – kulinaria i gotowanie. I tak jakoś stało się, że do niedawna tylko wirtualna znajomość z kucharzem mojej ulubionej usteckiej restauracji Molo Cafe stała się rzeczywistością. Weekendowy pobyt w Ustce zakończył się wielką niespodzianką – właśnie rzeczywistym poznaniem się – ku mojej radości i zachwytowi. Nie było zawodu, raczej bardzo miła i radosna atmosfera krótkiej rozmowy. Wielkim szacunkiem darzę tych, którzy nie stoją w miejscu, a rozwijają się. Tak jest właśnie z szefem kuchni z Molo Cafe, co roku karta zaskakuje ciekawymi propozycjami, a mnie samą mobilizuje do rozwijania pasji kulinarnej i komponowania nowych dań. Nie chodzi o to, aby dokładnie odwzorowywać dania, ale o to, by bawić się smakami. Stąd też moja propozycja. Nazwałabym ją wariacja nad grillowanym bakłażanem, ale nie do końca, bo ostatecznie wyszło danie mięsne, a dokładniej rolady.
Zachwycona od jakiegoś czasu rukolą powoli próbuję łączyć ją w różnych daniach. Raz staje się farszem, innym razem składnikiem sałatki, a teraz trafiła do pesto. I tak powstały rolady schabowe, które podałam z makaronem z pesto z rukoli i mięty.
Cytrynowe pesto z rukoli i mięty – modyfikacja na podstawie Zdrowa kuchnia prosto z targu
spory pęczek rukoli
garść liści mięty
100ml oliwy z oliwek
2 kopiaste łyżki startego parmezanu
2 ząbki czosnku
skórka z 1 cytryny
5 łyżek soku z cytryny
sól morska
kolorowy pieprz świeżo mielony
W robocie kuchennym miksujemy rukolę, miętę, czosnek, skórkę z cytryny. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszamy dokładanie. Na końcu wsypujemy parmezan i mieszamy. Pesto chłodzimy w lodówce. Przed podaniem mieszamy z gorącym makaronem – ta porcja pesto wystarczy na 400 g makaronu.
Roladki schabowe
4 kotlety ze schabu
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
pół sera feta – ok. 100 - 120g
2 łyżki soku z cytryny
2 cm kawałek świeżego chili
sól i pieprz
oliwa z oliwek do smażenia i smarowania mięsa
Kotlety cienko rozbijamy. Bakłażana kroimy na półcentymetrowe plastry wzdłuż. Czosnek i chili drobniutko siekamy, dodajemy do sera feta, dolewamy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Mięso smarujemy cienką warstwą oliwy, kładziemy plaster bakłażana i smarujemy farszem serowym. Zwijamy rolady i spinamy igłą. Na patelni rozgrzewamy oliwę, osmażamy na rumiano rolady, dokładamy pozostałe plastry bakłażana i dusimy razem około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz