sobota, 20 kwietnia 2013

Wspólne pieczenie…



Ubiegły weekend upłynął pod znakiem wspólnego pieczenia chleba. Inicjatorką była Anna Maria z Kucharni, która skrzyknęła grupę blogerów, aby  upiekli taki sam chlebek. Wybrała bardzo ciekawy przepis na pieczywo z brązowym ryżem i tang – zhong. Brązowy ryż to znany mi produkt – jednak nigdy jeszcze nie spotkałam się z pieczywem z jego dodatkiem, natomiast tang- zhong był dla mnie pojęciem kompletnie obcym. Okazało się, że to taka gotowana mieszanina mleka z mąką. Ochoczo przystąpiłam do dzieła i przyznać muszę, że chlebek udał się bez żadnego problemu. A efekt smakowy? Wspólnie uznaliśmy, że smak dobry – delikatny, słodkawy i trochę mleczny. Natomiast w kwestiach szczegółowych spójności nie było. Według mnie chlebek, jako że pszenny, jest bardzo puszysty i mięciutki, co nie do końca odpowiada mi. 



Stanowczo wolę pieczywo ciężkie, ciemne, na zakwasie, z ziarnami i o zdecydowanym smaku. Uważam jednak, że dzieciom bardzo by smakował, na przykład z dżemem czy nutellą. Natomiast mama określiła chlebek tak: ,,Pyszny. Smakuje jak chałka, którą jadłam kiedyś”. I to był komplement. I mimo że nie do końca jestem przekonana do tego typu chleba, upiekę go jeszcze wiele razy, by sprawić radość innym. 



Przepis na chleb z brązowym ryżem i tang-zhong
składniki na dwa bochenki po ok.560 g każdy lub cztery po ok.280g każdy


480g maki chlebowej lub innej silnej
30 g mleka w proszku
40g cukru
8 g soli
8g drożdży instant
200 g mleka
170 g thang zhong
40 g masła
180 g brązowego gotowanego ryżu, niesolonego, ostudzonego – dodałam sól i wcale nie spowodowało to przesolenia chleba
tang zhong
30g mąki chlebowej
150g mleka
Mleko w temp. pokojowej i mąkę umieścić w garnku. Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu. Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia sie ,wiry', a całość zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia.
Ciasto chlebowe
W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, oprócz ryżu i masła. Wyrabiać ok 5 minut. Dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Dodać ryż i wyrabiać aż ryż równomiernie rozłoży się w cieście. Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwa lub cztery bochenki.
Przykryć i zostawić na 15 minut. Umieścić je w formach i zostawić do wyrośnięcia ,aby ciasto wypełniło 80-90% foremki/45min.- do godziny w temp.ok.30 st. C. Piekarnik nagrzać do 190 st. C – u mnie było to 200. Piec chleby ok. 35 minut.
Jeżeli za szybko się rumienią, położyć na blachach folię. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Kroić nożem z ząbkami.
Oto lista wszystkich piekarek, z którymi miło było wypiekać:
A to Szefowa - Anna -Maria  - Kucharnia
Margot  - Kuchnia Alicji
Bożena  - Smakowe kubki
Ewelina  - Przy kubku kawy
Gosia  - Kocham gary
Kamila - Ogrody Babilonu
Kaprysia  - Kapryśnik
Magda - Magda testuje
Mysia - Pieczarka mySia
Wisła - Zapach chleba

15 komentarzy:

  1. Wyszedł Ci wspaniały! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chleb udał się jak tralala , jest co podziwiać , a pieczenie w gromadzie smakuje jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  3. A mnie nie ma na liście;-( Dzięki za wspólne pieczenie:-) Chlebki cudowne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudny chleb i wspaniałe towarzystwo!!! dziekuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję na jeszcze :) miłej niedzieli Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne chlebki! Szefową tej akcji była Ania ( Amber) z Kuchennymi drzwiami:-). Dziękuję że mogłyśmy spotkać się w wirtualnej kuchni i upiec razem chleb!
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też na co dzień jadam ciężkie chleby z mąk razowych,
    ale ten jest miłą odmianą i gdyby nie Amber pewnie bym go nie poznała;)
    Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lekki chlebek ma wiele zalet.
    Dziękuję za Twój miły udział.

    OdpowiedzUsuń
  8. Potwierdzam Twoje spostrzeżenia - dzieciakom ten chleb bardzo smakuje :):)
    W Twoim chlebie cudowne dziurki :) mnie się nie udało ich osiągnąć ... mój chleb nie wyrósł aż tak wspaniale ...
    Dziękuję za wspólne pieczenie ...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu chlebek pięknie Ci się upiekł :) Dziękuję za wspólne kuchenne chwile.
    P.S. Ania (Amber) była Szefową :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie Ci wyrósł ten chleb.
    Miło było wspólnie piec :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem przeszczęśliwa, że miałam szansę poznać Was i azjatycki zakwas. Niezwykłe doświadczenie wirtualnej bliskości.
    Do kolejnego razu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kasinko, jak się cieszę, że mogłam piec także z Tobą!
    Wspaniale było!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspólne pieczenie jest fantastyczne. Daje kopa i wiele radości, prawda? :)
    Dziękuję za wspólną zabawę!

    OdpowiedzUsuń