środa, 10 lipca 2013

Letnie desery…



Lato zasypuje nas mnóstwem świeżych owoców. Same w sobie niezwykle słodkie i pachnące powodują, że raczej nie piekę ciast, a wykorzystuję je do prostych deserów. Na letni wieczór w miłym towarzystwie można pokusić się o wykonanie syropu miodowego, który doprawiony cynamonem i kardamonem zyskuje bogactwo smaku. 




Dla przełamania słodkości i nadania świeżości dodaję cytrynę. Powstał miks, dla którego niektórzy moi znajomi stracili głowę i szybko, bo już następnego dnia przyrządzali deser dla swoich domowników i gości.   I tak owoce w syropie miodowym poszły w świat. Oryginalna wersja przewidywała połączenie gruszek i świeżych fig, ale niestety zakupić u nas świeże figi to rzecz dość trudna, stąd też podaję przepis w wersji zmodyfikowanej. Myślę, że  z powodzeniem można podać owoce w syropie miodowym z lodami waniliowymi (to moje ulubione) lub z bitą śmietaną albo też i z jednym, i z drugim – powstanie wtedy wersja dla prawdziwych łasuchów. Moje dobre znajome wpadły również na genialny pomysł, żeby owocową mieszankę w syropie wykorzystać jako przełożenie do ciasta lub jako farsz do tarty. I tak naprawdę to zupełnie niezła myśl.


Owoce w syropie miodowym


4 porcje
1 cytryna
6 łyżek płynnego miodu
1 laska cynamonu
1 strączek kardamonu
2 gruszki
0,5 ananasa
2 jabłka
Z cytryny obieraczką skroić cienko skórkę. Pokroić ja na wąskie paseczki. Do rondelka wrzucić skórkę, dodać miód, kardamon, cynamon i wlać 350ml wody. Gotować bez przykrycia 10 minut, aż połowa płynu odparuje. Gruszki i jabłka obrać lub pozostawić ze skórką, pokroić wzdłuż na paseczki, wykroić gniazda nasienne. Włożyć do syropu i dodać ananasa pokrojonego na małe kawałki, gotować 5 minut. Owoce wyłożyć na salaterki. Syrop odparować, aby był gęsty. Wyjąć przyprawy i syropem polać owoce.

1 komentarz:

  1. Deser w tym wydaniu pycha, na przyjęciu rodzinnym podawany z lodami znikał szybciej niż zdążałem nakładać, a przed przyjęciem żona jeszcze gorące z garneczka wyjadała, polecam pychota :)

    OdpowiedzUsuń