czwartek, 11 lipca 2013

Wakacje czas zacząć…



W końcu mam znacznie więcej wolnego czasu. Odrobiłam już prawie wszelkie zaległości w pracach domowych i ogrodowych – choć tak właściwie te można robić na okrągło. Czytam to, co uzbierało się przez ostatnie kilka miesięcy – od prasy po opasłe tomiska, które uwielbiam wybierać, kupować i w końcu ,,połykać”. Mogę także pracować nad nowymi daniami – to dopiero sprawia mi przyjemność. W ogrodzie wyrosło mnóstwo dorodnych ziół: mięta, tymianek, kolendra, cząber, oregano – sporo tego.  A lekko poruszone pachną niesamowicie i zachęcają do wykorzystania ich w kuchni. I tak trochę leniwie, a trochę pracowicie spędzam sobie wakacje. Nie mam jeszcze sprecyzowanych planów wyjazdowych, ale na pewno wybiorę się do Ustki – miejsca, które szczególnie lubię. A w tym roku szczególnie czekam na ten wyjazd, bo nowy projekt – restauracja Dym na wodzie (cudna nazwa z rockowymi konotacjami) mojego dobrego kolegi Rafała Niewiarowskiego ciekawi mnie bardzo, a wizyta tam zapowiada się niezwykle ciekawie i pysznie. Zatem czas wakacjować na całego. A tymczasem zapraszam do spróbowania nowego dania – na bazie makaronu, bo ten uwielbiam.
  
Makaron z marynowaną wieprzowiną w paprykowym sosie
4 porcje


500g makaronu
600g łopatki wieprzowej
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki wędzonej papryki
3 łyżki pesto calabrese
200g pieczarek
pęczek świeżego oregano
80ml oliwy z oliwek
0,5 świeżej papryczki chili
sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz
oliwa aromatyzowana chili do polania dania – 1 łyżka na 1 porcję


Mięso kroimy w paseczki. W miseczce mieszamy oliwę, pokrojoną w cienkie paseczki papryczkę chili, sól i pieprz. Marynatą zalewamy mięso, przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin w lodówce. Następnego dnia papryki kroimy w małe paski, czosnek w cienkie plasterki, pieczarki w ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowane mięso i smażymy na rumiano – około 15 minut. Wrzucamy papryki, pieczarki i czosnek. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Przyprawiamy wędzoną papryką i dodajemy pesto. Mieszamy i zagotowujemy. Wrzucamy posiekane grubo oregano i mieszamy. Odstawiamy sos. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy do wcześniej przygotowanego sosu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy potrawę na talerze, dekorujemy listkami oregano i polewamy oliwą aromatyzowaną chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz