Kuchnia rosyjska budzi u
mnie bardzo pozytywne skojarzenia. Dlaczego? Wcale nie ze względu na jedzenie.
Dzięki niej poznałam dwie fenomenalne osoby – jedną z nich jest Wojciech
Grześkowiak, który regularnie organizuje i prowadzi ze mną warsztaty kulinarne.
Drugą jest Ania – królowa gastronomii, pasjonatka kuchni i bardzo ciekawa
osoba, z którą nie sposób się nudzić, bo to wulkan energii. Jakieś dwa lata temu spotkaliśmy się na
pokazie dań kuchni rosyjskiej – ja i Wojciech gotowaliśmy, Anna prowadziła i
opowiadała. Teraz zdecydowaliśmy, że skoro kulinarnie zaprezentowaliśmy na
warsztatach zachodnią Europę, przenosimy się na wschód. Padło na Rosję
bezdyskusyjnie. Nie było problemu z ustaleniem menu – wybraliśmy typowe dania,
choć sam deser jest nieco dyskusyjny, bo raczej ukraiński.
Menu
wieczoru
Przystawki
Bliny
ze śmietaną i kawiorem
Bliny
z tatarem ze śledzia
Zupa
Ucha
Danie
główne
Cepeliny
Kociołek
rosyjski zapiekany pod czapką drożdżową
Deser
Serniczki
z konfiturami porzeczkowymi i konfiturami z czarnego bzu
Wina
Cinquepassi
Veneto – czerwone wytrawne
Soave
DOC 2011 – białe wytrawne
Muszę stwierdzić, że nie
spodziewałam się nawet jak bardzo te dania przypadną do gustu naszym gościom. Jedli
i chwalili, mimo że nie są to lekkostrawne propozycje. Zimą jednak smakują nadzwyczajnie.
Opowiadającym tym razem nie byłam ani ja, ani Wojciech. Głos oddaliśmy Piotrowi
Michalakowi - http://wrzesnia.naszemiasto.pl/,
który mieszkał jakiś czas w Rosji i zasypał wszystkich niesamowitymi
opowieściami o tamtejszych zwyczajach i daniach. Było naprawdę miło. Jak zwykle
wspierali nas nasi partnerzy – Hendi, Monini, Ole ! Appetita, Jan
Niezbędny, Teekanne, którym serdecznie dziękujemy. Zdjęcia tradycyjnie robił Roman Lipigórski. A wszystko odbyło się
w Restauracji
Pieprz i Sól we Wrześni.
Co dalej? Kalendarium zapowiada
się bogate.
Naszym nowym partnerem
zostało Studio Tańca Alchemia
z Wrześni, które to już 14.02. 2014r. od godziny 17.00 organizuje z nami tam
gdzie zwykle warsztaty kulinarno – taneczne – tym razem proponujemy parom, choć
niekoniecznie tylko parom - zabawę,
gotowanie, pyszne jedzenie wspólnie przyrządzone, drinki z kawiorem
molekularnym – koszt 90,00 od osoby.
26.02. o godzinie 18.00 –
odbędą się warsztaty wypiekania chleba i przyrządzania pysznych dodatków do niego
– koszt 90,00. Każdy uczestnik zostanie obdarowany przeze mnie zakwasem.
Natomiast – i to już
zupełnie nowe miejsce, gdzie będziemy działać – już od lutego rozpoczynamy współpracę
z Nekielskim Ośrodkiem Kultury.
Zaczynamy w ferie 4.02. o
godzinie 16.00 warsztatami adresowanymi dla dzieci – zapraszamy je do Świata czekolady. Wspólnie przyrządzimy
pralinki, trufle i owoce w czekoladzie. Zapisy u Pani dyrektor NOK –u Aleksandry
Kujawy lub u mnie.
Natomiast 7.02. o godzinie
18.00 również w NOK – u organizujemy warsztaty kuchni włoskiej – koszt 90,00.
Serdecznie zapraszamy.
Zapisy pod numerem telefonu
609629779.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz