Warsztaty kulinarne, które
organizuję i prowadzę w Restauracji
Wyjątkowa Winiarnia We We we Wrześni są nie tylko okazją do gotowania i próbowania nowych dań, ale i pozwalają obalać
rozmaite mity. W ubiegłą środę na warsztat wzięliśmy ryby i owoce morza. Temat
trudny pod względem technicznym. Budzący albo zachwyt, albo sporo kontrowersji.
Nie wiedzieć dlaczego owoce morza kojarzą się z robakami, mimo że niewiele mają
z nimi wspólnego. Z rozmów z uczestnikami wywnioskowałam, że na sto procent
pewni byli, że w daniach pojawią się ośmiornice i krewetki. Tymczasem
postanowiłam zaskoczyć wszystkich i wybrałam małże norweskie i przegrzebki. Co
ciekawe te ostatnie kojarzą się z grzybami i w trakcie rozmów o przegrzebkach
właśnie często pada pytanie - ,,A co to za grzyby?”. Tymczasem to nie grzyby, a
małże świętego Jakuba, które są produktem luksusowym i wcale niełatwo je
przyrządzić w sposób idealny. Trudnością w komponowaniu menu wieczoru było
również dobranie dań w taki sposób, aby zabrać gości w kulinarną morską podróż
przy wykorzystaniu rozmaitych technik gotowania. I tak przyrządziliśmy: tatar z
łososia,
awokado z wędzoną rybą,
moją autorską sałatkę z rukoli, grejpfruta i
wędzonej ryby w balsamicznym sosie z nutą malinową,
przegrzebki z pomidorami i
bazylią,
małże w sosie winno – śmietanowym,
smażonego dorsza z curry i ciepłym
chutneyem oliwkowym,
duszoną makrelę orientalną z mlekiem kokosowym i płatkami
chili,
łososia na
parze z sosem sojowym i limonką,
skropionego gorącą oliwą, a jako dodatek sałatkę z
cukinii i orzechów w polewie balsamicznej. Oczywiście dania podane zostały w
towarzystwie dobrze dobranych białych win. I tak pływaliśmy po kuchniach Europy
po Orient. Przyznam, że uczestnicy świetnie poradzili sobie i w miłej
atmosferze spędzili środowy wieczór. W trakcie rozmów wspólnie wybraliśmy temat
kolejnych warsztatów kulinarnych.
Zatem 9.04.
gotować będziemy dania wielkanocne w nowoczesnej lub jak kto woli wywrotowej
odsłonie. Koszt spotkania 90,00.
Zapisy i szczegóły jak zwykle pod numerem telefonu 609629779.
Serdecznie zapraszam!
Serdecznie dziękuję za pomoc i wsparcie partnerom
warsztatów kulinarnych: Hendi, Monini,
Appetita, Ole !, Jan Niezbędny, Teekanne, Danmis.
Podziękowania kieruję także do Romana Lipigórskiego –
za przepiękne zdjęcia, dzięki którym relacje z warsztatów są ucztą dla oczu.
Ważne jest także wsparcie medialne – dlatego dziękuję
Przemkowi Hedrychowi, Piotrowi Michalakowi i Dawidowi Spychalskiemu –
współpraca z Wami to przyjemność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz