Wszystko to połączone ze świeżymi pomidorami utworzyło cudowną kompozycję. I rzeczywiście szczypta orientu ociepliła atmosferę, a w całym mieszkaniu unosi się cudny zapach cynamonu.
Kurczę w pomidorach
4 ćwiartki kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 drobno posiekana cebula
1 zmiażdżony i drobno posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka cynamonu
duża szczypta mielonego imbiru
1 kg obranych i grubo pokrojonych pomidorów
2 łyżki miodu
50 g migdałów
1 łyżka ziaren sezamu
sól, czarny pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wkładamy kurczaka i smażymy aż się zrumieni. Następnie dokładamy cebulę, czosnek, cynamon, imbir, sól i pieprz i smażymy około 30 minut. Po tym czasie wrzucamy pomidory i dalej dusimy następne 30 minut. Wyjmujemy mięso z patelni i dokładamy miód, zagotowujemy i redukujemy sos, aż stanie się gęsty. Wkładamy znowu mięso do sosu i podgrzewamy. Migdały i sezam rumienimy na suchej patelni. Posypujemy nimi gotowe danie wyłożone już na talerze. Możemy tak przyrządzonego kurczaka podać ze świeżym pieczywem lub z ryżem.
Takie danie z pewnością ociepli te nieudane letnie dni.
OdpowiedzUsuńA u mnie na ,ocieplenie' lody.Zaklinam lato.
Mmm bajeczny przepis, już czuję te wszystkie zapachy! :)
OdpowiedzUsuńmuszę przyznać, że to danie trafia w 10tkę jeśli chodzi o mój gust! wspaniała kuchnia!! pozdrawiam serdecznie! :o)
OdpowiedzUsuń