Już kiedyś rozpatrywałam kwestię przyjaźni i rozmów. Teraz jednak chcę rozwinąć myśl. To, że w gronie najbliższych moich przyjaciół nie ma kobiet już nikogo nie dziwi, przyzwyczaili się wszyscy, a i mi jest z tym dobrze. Są jednak wśród znajomych ci, z którymi rozmawia nam się lepiej i tacy, z którymi nieco gorzej. Tak więc podstawą najlepszej rozmowy są wspólne pasje i co za tym idzie wspólne tematy. Tak jest z Tobą Drogi Przyjacielu. Gotowanie i dobra kuchnia jest jednym z ciekawszych tematów, które poruszamy i wcale nie dlatego, że nie mamy innych. Ten jednak najlepiej nam pasuje. I tak uwielbiam te momenty, kiedy rozpatrujemy kwestie wędzenia na drzewie wiśniowym lub czereśniowym, palonego jałowca i wyobrażanie sobie tego zapachu. Sadzonki pomidorów – jak najbardziej temat godny uwagi, kiedy posadzić, jakie odmiany i do czego wybrać poszczególne gatunki. Gdzie kupić najlepsze ryby? Tylko Ty mogłeś wpaść na pomysł znalezienia, jak mawiasz, znajomego rybaka. Problem przyrządzania mięs – to niezwykle ważna kwestia właśnie teraz, kiedy zaczął się sezon grillowy. Chleb? Oczywiście domowy, świeżo pieczony, żytni z pomidorem z własnego ogrodu i ten Twój pomysł, że najlepiej znaleźć jeszcze dobrej jakości owczy ser do tego. To dla mnie woda na młyn i zaraz za tym proponuję owcze sery od Rusłana, najlepsze, jakie jadłam. I tak bez końca. Czy się nie nudzi? Nigdy w życiu, bo przecież dobra przyjaźń to wspólne pasje i wspólne tematy. A do tych wspaniałych wędzonych specjałów, ogrodowych rarytasów, pieczonych mięsiw proponuję czosnkowe bułki z tymiankiem.
Przepis nie jest mój, bo piekarzem jestem raczej odtwórczym, ale po raz kolejny chwyciłam za kwietniowy numer Kuchni i właśnie tam poszukałam kolejną rewelacyjną recepturę.
Bułki czosnkowe
45dag maki pszennej
2 łyżeczki soli
2dag świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
3 ząbki czosnku
350ml mleka
2 gałązki tymianku – można zastąpić 1 kopiastą łyżeczką suszonego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki mleka
gruboziarnista sól morska
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Mleko zagotowujemy z posiekanym drobno czosnkiem i tymiankiem. Studzimy do temperatury pokojowej. Do miseczki wkruszamy drożdże, posypujemy je cukrem, dodajemy łyżkę maki i dolewamy kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie do mąki z solą dodajemy rozczyn, 1 jajko, oliwę z oliwek i resztę mleka. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Aż zacznie odchodzić od ścian miski (można robotem). Przykrywamy miskę i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje (10-12 w zależności jak duże bułki chcemy mieć) i formujemy bułki. Każdą smarujemy rozmąconym z mlekiem żółtkiem i posypujemy kilkoma ziarnami soli. Znowu odstawiamy do wyrośnięcia – około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, by podczas pieczenia tworzyła się para. Czas pieczenia – 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz