środa, 16 maja 2012

Piwne smaki…

Niedziela, mimo że deszczowa i chłodna, zapowiadała się ciekawie. Jakiś czas temu poszukałam informację o II Festiwalu Piwa w Szreniawie – imprezie odbywającej się w parku muzealnym dotyczącej piwowarstwa. Jako że kulinaria interesują mnie mocno, tematyka około kulinarna też jest mi bliska, a piwo jak najbardziej wchodzi w jej obszar. Lubię te, które są wyraźnie gorzkie, ale zdarza mi się wybierać ten trunek jako dodatek do przyrządzania dań, np. golonek w piwie czarnym. W planach natomiast są żeberka w piwie wiśniowym. I rzeczywiście można było poznać: tradycje spożywania piwa w Polsce dawniej i dziś, sposoby jego warzenia – także domowe oraz zapoznać się z ofertą lokalnych, małych browarów i spróbować piw z innych krajów.



Ciekawe było również stanowisko, w obrębie którego prezentowano lecznicze właściwości piwa i podawano konkretne receptury, np. na szampony, maseczki, kremy czy okłady do włosów.




 A że piciu piwa towarzyszy zwiększony apetyt, można było najeść się do syta pierogami, szaszłykami i co najważniejsze daniami zawierającymi piwo.




Receptury nie były tajemnicą stąd też pozwoliłam sobie kilka skopiować na użytek bloga i domowej kuchni.



I to, co lubię, oczywiście też było. Co? Wędzarnia, w której przygotowywano staropolskie wędliny oraz pieczenie chleba.






Do tych wszystkich atrakcji dołączyły jeszcze punkty z rękodziełem, gdzie można było nacieszyć oko, a także zakupić co ładniejsze przedmioty.




A w samym muzeum cudne naczynia.





 I choć pogoda nie sprzyjała spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, to wszystkie te atrakcje spowodowały, że nie żałowałam popsutej przez deszcz i kaptur fryzury oraz lekkiego wychłodzenia. Czekam na III – przyszłoroczny Festiwal Piwa  w Szreniawie.

1 komentarz:

  1. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html


    Serdecznie zapraszamy na casting do nowego programu tvn MasterChef !

    OdpowiedzUsuń