czwartek, 13 grudnia 2012

Świąteczne wariacje…



Muszę stwierdzić, że nie przepadam za karpiem i ,mimo że jada się go właściwie tylko w okresie Bożego Narodzenia, nawet wtedy jakoś nie bardzo mam ochotę go jeść. Co nie oznacza, że nie lubię świat. Podoba mi się ich atmosfera, zapachy i smaki. Stąd też musiałam wykombinować sobie danie rybne oparte na innej bazie niż karp. Inspirowałam się tradycyjnymi składnikami bożonarodzeniowymi, dlatego wybrałam pstrąga, grzyby i posmak orzechów. Sos buraczano – malinowy zawiera także typowy element świąteczny – buraki, jednak tym razem są one w sosie, a  nie w zupie – barszczu. Jego wyrazista czerwona kolorystyka stanowi również odwołanie do tradycyjnych świątecznych dekoracji w kolorze czerwieni. Zawsze ciekawiło mnie, jak będzie smakować ryba z dodatkiem owoców. Okazuje się, że wyraziste maliny i figowe balsamico podbijają smak aromatycznych dodatków, które znajdują się w farszu. Mimo nagromadzenia licznych smaków i aromatów podczas jedzenia wyczuwa się cudowny posmak świeżo pieczonego pstrąga. I tak czy owak tradycja musi zostać podtrzymana, więc ryba na święta musi być. 

Świąteczny pieczony pstrąg faszerowany z sosem buraczano – malinowym






Pstrąg faszerowany




4 całe pstrągi
100g kaszy gryczanej
250g grzybów pokrojonych na plasterki – boczniaki lub pieczarki
1 pokrojona w pół plasterki szalotka
1 cebula czerwona pokrojona w pół plasterki
2 ząbki czosnku posiekane na cienki plasterki
6 suszonych śliwek – każda kroimy na pół
5 gałązek świeżego tymianku
sól
czarny pieprz
3 łyżki oleju z orzechów laskowych
2 łyżki masła
200g wody
Pstrągi patroszymy, czyścimy z łusek, płuczemy i osuszamy. Kaszę gryczaną gotujemy 10 minut w 200g wody, dodajemy dużą szczyptę soli. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej z orzechów laskowych i dodajemy 2 łyżki masła. Przesmażamy szalotkę, cebulę czerwoną i czosnek. Następnie dodajemy grzyby i smażymy 10 minut. Dodajemy dalej śliwki, tymianek, sól i świeżo mielony czarny pieprz, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Po tym czasie dokładamy ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy farsz. Pstrągi solimy i posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nakładamy do każdego pstrąga przestudzony farsz. Każdą rybę osobno pakujemy w papier do gotowania i dokładnie zawijamy papier. Pieczemy w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z sosem buraczano – malinowym.



Sos buraczano – malinowy
2 średnie buraki pokrojone  w cienkie plastry
150g mrożonych malin
1 łyżeczka balsamico figowego
listki świeżego tymianku obrane z 2 gałązek
3 łyżki oleju z orzechów laskowych
0,5 łyżeczki brązowego cukru
szczypta morskiej soli
świeżo mielony czarny pieprz
100ml wody
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Wrzucamy plastry buraków i przesmażamy je. Dolewamy 100ml wody i pod przykryciem dusimy buraki do miękkości – około 15 minut. Następnie dorzucamy maliny, dolewamy balsamico figowe i wsypujemy tymianek, cukier, sól i pieprz. Gotujemy jeszcze 10 minut. Sos miksujemy na gładką masę, a następnie przecieramy jeszcze przez sito, aby pozbyć się pestek z malin. Podajemy na ciepło do faszerowanego pstrąga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz