Ile to razy niedzielne
śniadanie doprowadzało mnie do szału? O to trzeba by zapytać moich domowników.
I pewnie powiedzieliby, że wiele… Co jest przyczyną furii? A no jajko, które
miało być ugotowane na miękko, a nie było.
Bardzo lubię zupełnie płynną konsystencję żółtek i ich wyrazisty smak.
Można rozsmarować je na świeżo upieczonym i pachnącym chlebie albo po prostu
zjeść sobie łyżeczką z dodatkiem soli i
pieprzu. W poszukiwaniu metody na
idealnie ugotowane jajka odkryłam, że metoda sous vide jest tu niezastąpiona.
Ustawiamy sobie piecyk na 63,5 stopnia, odczekujemy odpowiedni czas i gotowe.
Póki co nie mam piecyka do sous vide, wiec szukałam dalej. I w końcu udało się.
Trafiłam na fenomenalny produkt hiszpańskiej firmy Lekue – zwie się ono Ovo.
To
takie małe silikonowe naczynko, które wygląda jak grzybek.
Smaruje się je
odrobiną oliwy – ja wybieram taką, w której wcześnie pływały suszone pomidorki
-posypuje szczyptą soli. Dalej wbija się jajko i dodaje rozmaite dodatki –
szynkę, świeże liście szpinaku, suszone pomidory, kawałki papryki, żółty ser, a
nawet wędzonego na zimno łososia oraz przyprawy – polecam świeżo mielony pieprz.
Zamykamy Ovo przykrywką, wrzucamy do wrzątku i gotujemy w zależności od tego
jaki stopień twardości chcemy osiągnąć – w moim przypadku 7 minut. I oto idealnie
ugotowane na miękko jajko gotowe. Otrzymujemy wspaniałe mini – danie o bogatym
smaku i mamy królewskie śniadanko.
Gdzie to cudo zakupić? Ja dokonałam zakupu w Rossi.pl – i na pewno zostanę ich klientką na dłużej, bo obsługa
bardzo dobra, niezwykle miła i uprzejma. I co najważniejsze oferta sklepu jest bogata,
dlatego jeszcze tam wrócę.
a ja dostalam cos takiego --> pokazuje wygląd: http://primavera-agd.pl/jajowar-first-austria-fa-5115.html)
OdpowiedzUsuńmoje urządzenie jest niemarkowe, z tesco ale sie sprawdza "ze hej"! :) polecam!