czwartek, 7 lutego 2013

Nietypowe desery…



W tłusty czwartek stwierdzenie, że nie lubi się słodkich słodyczy może wydać się dziwne. Ale w moim przypadku faktycznie tak jest. Nie lubię słodkich ciast i deserów. I co z tym zrobić? Moje dziwaczne upodobania do wytrawnych smaków nawet w przypadku deserów budzą zdziwienie. Tak było na przykład kiedy w dniu imienin poczęstowałam moich gości sernikiem z wyraźnym posmakiem gałki muszkatołowej i ciastem czekoladowym z dodatkiem przyprawy pięć smaków typowej raczej dla dań kuchni chińskiej. I jak to zwykle bywa ze skrajnościami, jedni zachwycali się oryginalnymi smakami, inni jedli i kręcili nosem nie bardzo wiedząc jak określić smak nietypowych ciast. Tym razem przeglądając spiżarniane zapasy w ręce wpadł mi syrop z pędów sosny, który zwykle jest składnikiem nalewek. Jednak mi przypadł do gustu jego smak i postanowiłam dodać go do nowego deseru. Inspiracją do jego powstania były składniki kuchni skandynawskiej – owoce leśne i gałka muszkatołowa. Pozornie niepasujące do siebie składniki w deserze utworzyły harmonijną całość. Powstała trójwarstwowa kompozycja zgodna z zasadą – deser nie może być słodki, ale musi być wytrawny. Pierwszą warstwę stanowią maliny i jagody w syropie z pędów sosny, drugą – mus czekoladowy przyprawiony gałką muszkatołową, trzecia to połączenie smaku i walorów estetycznych w postaci karmelowej kompozycji. 




Mus czekoladowy na owocach leśnych w syropie sosnowym z prażonymi migdałami i karmelowymi  nitkami  





100g mrożonych jagód
100g mrożonych malin
3 łyżki syropu sosnowego
1 czekolada gorzka 70%
2 szczypty świeżo tartej gałki muszkatołowej
200ml śmietany 30%
50 g płatków migdałowych
2 łyżki białego cukru
2 łyżeczki trzcinowego cukru
Jagody i maliny wrzucamy do garnka, zalewamy 2 łyżkami syropu sosnowego. Gotujemy 10 minut – płyn musi być zredukowany, ale jagody nie mogą się rozpaść. Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze łyżkę syropu sosnowego. Mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Muszą się lekko zrumienić. Studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Śmietanę ubijamy. Do rozpuszczonej czekolady wrzucamy gałkę muszkatołową i dokładamy ubitą śmietanę. Mieszamy do uzyskania gładkiego musu.
Na suchej patelni podgrzewamy biały cukier tak długo aż rozpuści się i ściemnieje. Lekko studzimy. Nabieramy karmel na metalową rózgę i cieniutką nitką oplatamy kulkę do ciasta lub dwa palce, formujemy okrągłe ozdoby.
W przezroczystym kieliszku nakładamy najpierw owoce, posypujemy każdą porcję ½ łyżeczki cukru trzcinowego. Dalej nakładamy mus czekoladowy. Posypujemy płatkami migdałowymi i na wierzch układamy karmel.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz