Od kilku dni intensywnie zajmuję
się kuchnią amerykańską. Czytam, przeglądam i analizuję. Wołowina i owoce morza
wydają się królować na amerykańskich stołach. A ostatnie spotkanie z
powracającymi wycieczkowiczami ze Stanów potwierdziły to. Samo mięso i niewiele
warzyw, które raczej pełnią formę ozdoby. A co z modą na dietetyczne dania czy
odchudzone wersje już istniejących potraw? Ta trwa sobie w najlepsze. Jak to
wszystko ogarnąć i połączyć? – pomyślałam. Jest na to sposób, bo okazało się,
że w sumie zadanie jest możliwe do wykonania. I tak najpierw dokonałam podmiany
wołowiny na mięso z kurczaka. Myślę, że indyk też świetnie by tu pasował.
Dołożyłam furę warzyw, a ostry smak mięsa złagodziłam kwaskowym dodatkiem.
Wyszło ciekawe danie amerykańskie w wersji light.
Burgery z kurczaka
(porcja na 6 sztuk)
800g zmielonego mięsa z piersi
kurczaka
0,5 dużej drobno posiekanej czerwonej
cebuli
0,5 posiekanej drobno
czerwonej papryki
2 ząbki czosnku drobno
posiekane
2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 szczypty wędzonej papryki
2 szczypty płatków chili
świeżo mielony czarny pieprz
sól
3 łyżki oleju z pestek
winogron
Mieszamy wszystkie składniki w
misce. Mokrymi rękoma formujemy burgery.
Smażymy na patelni grillowej po 5 – 10 minut z każdej strony – w zależności jak
bardzo chcemy mieć przepieczone mięso.
Do burgerów podałam gotowaną
żółtą fasolkę w cytrusowym winegrecie. Dzięki temu uzyskałam bardzo świeży smak.
Cytrusowy winegret
2/3 szklanki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka otartej skórki z
cytryny
1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka miodu
szczypta soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz
Wszystkie składniki
umieszczamy w shakerze i wstrząsamy do uzyskania emulsji. Tak przygotowanym
sosem polałam gorącą fasolkę.
I jeszcze przygotowałam ziemniaki.
3 ziemniaki pokrojone w plastry
0,5 czerwonej cebuli
pokrojonej w pół plasterki
0,5 czerwonej papryki pokrojonej
w cienki paski
sól, pieprz
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
olej z pestek winogron
Na patelni rozgrzewamy olej.
Przesmażamy cebulę i paprykę. Dorzucamy ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem
i wędzoną papryką. Dusimy do miękkości – około 15 minut.
I w ten sposób mamy kolorowe
i zdrowe danie w stylu amerykańskim. A wędzona papryka nadała całości lekko
przydymionego aromatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz