Zostawianie wszystkiego na
ostatnią chwilę weszło mi ostatnio w nawyk. I to z kilku powodów. Po pierwsze
wiele rzeczy robię równocześnie, po drugie w związku z tym nie mam dużo czasu,
po trzecie jeśli mam czas, to po prostu nie chce mi się czegoś robić. I tak
wokół mnie panuje kontrolowany zamęt – natomiast na talerzach mimo zimy pojawił
się owocowy zamęt. I mimo, że nie lubię, naprawdę nie lubię, połączenia mięsa z
owocami, tym razem mogę stwierdzić, że jest to jadalne, a nawet smaczne. Nawet
jeśli za oknem panuje dojmujący chłód może to być propozycja, która przywoła
nam szybko wspomnienie lata i znów zrobi się miło. Talerz jest kolorowy –
czerwony dzięki granatowi, pomarańczowy – od skórki pomarańczowej, zielony
przez gałązki tymianku i listki rukoli i czarny – swoją drogą co zrobić, żeby
granat nie zabarwił na różowo jasnego melona miodowego?
Owocowy zamęt, ale nie
jest słodko, mdło czy deserowo. I na talerzu wszystko wygląda ładnie –
zwłaszcza jeśli pobawimy się w układanie sałatki. Zatem owocowy zamęt opanowany
– pytanie tylko czy zasmakuje i spodoba się jurorom 2.edycji BlogerChefa, bo to
właśnie jest moja autorska propozycja dania głównego.
Szaszłyki
z indyka
600g fileta z indyka
czarne oliwki w całości
1 pomarańcza
świeży tymianek
sól
kolorowy pieprz
Mięso kroimy na kawałki. Z
pomarańczy ścinamy skórkę na kształt wstążki i wyciskamy z owocu sok. Na igły
nakładamy naprzemiennie kawałki mięsa, czarne oliwki. Przyprawiamy solą i
pieprzem. Każdy szaszłyk owijamy wstążka ze skórki pomarańczowej. Na rozgrzaną
patelnię wlewamy oliwę z oliwek i osmażamy mięso, następnie podlewamy sokiem
pomarańczowymi i dorzucamy gałązki tymianku. Dusimy pod przykryciem 15 minut.
Wytrawna
sałatka owocowa
0,5 żółtego melona miodowego
1 granat
pęczek rukoli
Sos:
100 ml oliwy z oliwek
sok z 1 limonki
cukier z kwiatu kokosa – o,5
łyżeczki
sól morska
czarny pieprz
Melona wykrawamy łyżeczką w
kulki, z granatu pozyskujemy pestki i sok. W shakerze mieszamy składniki sosu,
do uzyskania emulsji. Do miski wrzucamy owoce, rukolę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy i
schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz