wtorek, 3 grudnia 2013

Owocowy zamęt…



Zostawianie wszystkiego na ostatnią chwilę weszło mi ostatnio w nawyk. I to z kilku powodów. Po pierwsze wiele rzeczy robię równocześnie, po drugie w związku z tym nie mam dużo czasu, po trzecie jeśli mam czas, to po prostu nie chce mi się czegoś robić. I tak wokół mnie panuje kontrolowany zamęt – natomiast na talerzach mimo zimy pojawił się owocowy zamęt. I mimo, że nie lubię, naprawdę nie lubię, połączenia mięsa z owocami, tym razem mogę stwierdzić, że jest to jadalne, a nawet smaczne. Nawet jeśli za oknem panuje dojmujący chłód może to być propozycja, która przywoła nam szybko wspomnienie lata i znów zrobi się miło. Talerz jest kolorowy – czerwony dzięki granatowi, pomarańczowy – od skórki pomarańczowej, zielony przez gałązki tymianku i listki rukoli i czarny – swoją drogą co zrobić, żeby granat nie zabarwił na różowo jasnego melona miodowego?




Owocowy zamęt, ale nie jest słodko, mdło czy deserowo. I na talerzu wszystko wygląda ładnie – zwłaszcza jeśli pobawimy się w układanie sałatki. Zatem owocowy zamęt opanowany – pytanie tylko czy zasmakuje i spodoba się jurorom 2.edycji BlogerChefa, bo to właśnie jest moja autorska propozycja dania głównego.

Szaszłyki z indyka 




600g fileta z indyka
czarne oliwki w całości
1 pomarańcza
świeży tymianek
sól
kolorowy pieprz
Mięso kroimy na kawałki. Z pomarańczy ścinamy skórkę na kształt wstążki i wyciskamy z owocu sok. Na igły nakładamy naprzemiennie kawałki mięsa, czarne oliwki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy szaszłyk owijamy wstążka ze skórki pomarańczowej. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i osmażamy mięso, następnie podlewamy sokiem pomarańczowymi i dorzucamy gałązki tymianku. Dusimy pod przykryciem 15 minut.

Wytrawna sałatka owocowa




0,5 żółtego melona miodowego
1 granat
pęczek rukoli
Sos:
100 ml oliwy z oliwek
sok z 1 limonki
cukier z kwiatu kokosa – o,5 łyżeczki
sól morska
czarny pieprz
Melona wykrawamy łyżeczką w kulki, z granatu pozyskujemy pestki i sok. W shakerze mieszamy składniki sosu, do uzyskania emulsji. Do miski wrzucamy owoce, rukolę i  zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy i schładzamy.           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz