Weekendy, kiedy pieczemy wspólnie
chleb stanowczo powinny stać się tradycją. To bardzo miło spędzony czas, kiedy
mam świadomość, że kilka osób robi jednocześnie to samo – piecze. Tomek (co prawda
nie przeszliśmy oficjalnie na ,,ty”, ale tak łatwiej się pisze) tym razem opracował
autorską recepturę na mieszany chleb ze słonecznikiem na bazie prefermentu. I tak ustalił w równych
proporcjach mąkę pszenną, pszenną razową i żytnią typ 720. Ustalenia
ustaleniami, a rzeczywistość rzeczywistością. Od kilku dni jestem zablokowana w
domu – i ze względu na wstrętne grypsko nigdzie nie wychodzę, w związku z tym
musiałam poradzić sobie w oparciu o zasoby mojej spiżarni. I tak z oryginału
została tylko zwykła mąka pszenna, natomiast pszenną razową zastąpiłam pszenną
grahamową, a żytnią 720 – podmieniłam na żytnią razową typ 2000. Oczywiście,
kiedy podesłałam Tomkowi zdjęcia, prawda wyszła na jaw, bo moje chleby znacząco
odstawały od innych – i różniły się kolorem, i wielkością dziurek w miękiszu.
Chleb rzeczywiście jest smaczny i nawet dzisiaj – kilka dni po upieczeniu nadal
nadaje się do jedzenia. Ciekawa jestem co będzie następne w kolejce do
upieczenia? Na uwagę myślę zasługuje
poczucie humoru Tomka, który najpierw porównywał wagę drożdży do pierścionków
zaręczynowych, a w końcowym etapie ogłosił: ,,Pierwszy!!!
Tak, moje bochenki są już gotowe. Tylko
uwaga, to nie jest jakaś szarlotka, dajcie im odpocząć, wystudzić się”.
Kolejny raz z uśmiechem na twarzy przyjemnie się piekło J
- galeria uczestników jest tu - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.247609058730663.1073741856.129572130534357&type=1
Chleb
mieszany tzw. ziarniak
450 gram mąki pszennej chlebowej typu 650
450 gram mąki pszennej pełnej, razowej
450 gram mąki pszennej pełnej, razowej
450 gram mąki żytniej typu 720
15 gram drożdży świeżych
150 gram słonecznika łuskanego
30 gram soli kuchennej, morskiej
15 gram drożdży świeżych
150 gram słonecznika łuskanego
30 gram soli kuchennej, morskiej
Odmierzamy 2 gramy świeżych
drożdży i dodajemy je do 450ml wody o temp. Od 21 - 24 st. C. Mieszamy wodę z
drożdżami i mąką i robimy zaczyn .
Przykrywamy i zostawiamy na noc. Dzień przed pieczeniem prażymy również
słonecznik na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru.
Dzień 2.
Ostatni etap
przed pieczeniem - na godzinę odstawiamy przykryte formy w ciepłym miejscu, a
następnie przekładamy do lodówki na górną półkę na kolejne 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz