Galinha à
africana czyli kura po afrykańsku
1 spory kurczak (lub młoda kura), o wadze
ok.1,2-1,5 kg, podzielony na 6 części
Przyprawa do natarcia kurczaka:
1 łyżeczka papryczek chili w płatkach
2 łyżeczki słodkiej papryki Appetita
1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
1 i 1/2 kg - 2 kg kurczak podzielony na 6 części
1 łyżeczka papryczek chili w płatkach
2 łyżeczki słodkiej papryki Appetita
1 łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków
1 i 1/2 kg - 2 kg kurczak podzielony na 6 części
Sos:
2 łyżki oliwy
2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
1 duża czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
1 szkl. utartego świeżego kokosa
2 liście laurowe Appetita
1 i 1/2 szkl. bulionu z kurczaka
3 łyżki masła z orzeszków ziemnych (gładkiego, bez kawałków orzechów)
3 łyżki masła z orzeszków ziemnych (gładkiego, bez kawałków orzechów)
1 łyżeczka czerwonej papryczki chili w płatkach
(lub zmielonych całych suszonych papryczek)
3 łyżki słodkiej papryki w proszku Appetita
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka cząbru Appetita
pieprz i sól do smaku
oliwa do smażenia kurczaka
20 czarnych oliwek bez pestek
Mieszamy ze sobą w małej miseczce składniki przyprawy. Kawałki kurczaka nacieramy powstałą mieszanką. Zostawiamy na minimum 4 godz. w lodówce.
Sos: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebule i czerwoną paprykę. Gdy zmiękną dodajemy kokos i czosnek. Smażymy jeszcze przez ok. 3-5 min i dodajemy liście laurowe, gorący bulion z kurczaka i resztę przypraw (chili, słodką paprykę, estragon i cząber). Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy na niej z obu stron kawałki kurczaka. Na dużej blaszce układamy kawałki kurczaka i polewamy je sosem, zachowując ok. 1/3 jego ilości do podania. Posypujemy oliwkami. Pieczemy do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków kurczaka, u mnie zajęło to mniej więcej 30 min. Podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami.
oliwa do smażenia kurczaka
20 czarnych oliwek bez pestek
Mieszamy ze sobą w małej miseczce składniki przyprawy. Kawałki kurczaka nacieramy powstałą mieszanką. Zostawiamy na minimum 4 godz. w lodówce.
Sos: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebule i czerwoną paprykę. Gdy zmiękną dodajemy kokos i czosnek. Smażymy jeszcze przez ok. 3-5 min i dodajemy liście laurowe, gorący bulion z kurczaka i resztę przypraw (chili, słodką paprykę, estragon i cząber). Doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy na niej z obu stron kawałki kurczaka. Na dużej blaszce układamy kawałki kurczaka i polewamy je sosem, zachowując ok. 1/3 jego ilości do podania. Posypujemy oliwkami. Pieczemy do miękkości. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków kurczaka, u mnie zajęło to mniej więcej 30 min. Podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami.
Sałatka z
pieczonych buraków z oregano
750g upieczonych w folii lub ugotowanych buraczków, obranych i
pokrojonych w ósemki
1-2 łyżki oliwy extra virgin
sól morska
1/2 łyżeczki cynamonu Appetita
1-2 łyżki oliwy extra virgin
sól morska
1/2 łyżeczki cynamonu Appetita
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżki masła
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki listków świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego Appetita
150g sera feta pokrojonego w kostkę
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki listków świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego Appetita
150g sera feta pokrojonego w kostkę
Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Pokrojone buraczki doprawiamy solą, cynamonem
i kardamonem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i skrapiamy oliwą. Pieczemy
przez ok. 15min.
W małym rondelku topimy masło, dodajemy ocet balsamiczny i oregano,
doprowadzamy do wrzenia. Buraczki wymieszane z fetą polewamy tym gorącym sosem
i podajemy z kurczakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz