Wracam na starą ścieżkę, którą parę lat omijałam z kilku
powodów. Jednym z nich było po prostu zmęczenie pracą i wypalenie
prowadzeniem warsztatów kulinarnych. Czytając dzisiaj ,,Głodne
kawałki. Kill grill 2” Anthonego Bourdain’a , natrafiłam na
takie oto zdanie wypowiedziane przez Normana van Akena szefa kuchni z
Florydy:
,,Poza rodziną dwie rzeczy uratowały mi życie. Gotowanie
było jedną z nich”.
Też kiedyś wybrzmiała w moich ustach podobna myśl i stwierdziłam
wtedy po prostu – gotowanie mnie uratowało.
Zdaje się, że życie zatacza jakieś dziwne kręgi i obecnie znowu
jestem w punkcie, kiedy zadaję sobie pytanie – co dalej?
Wydarzenie zupełnie niezależne ode mnie układają się tak, że
powoli zbliżam się do rozstajnych dróg i będę musiała
zdecydować, w którą stronę pójść. Czy zostać zawodowo tu
gdzie jestem, odczuwając dyskomfort spowodowany zmęczeniem miejscem
i tym, co się w nim działo i dzieje? Czy może podjąć odważną
decyzję, która być może wywróci moje życie do góry nogami, ale
spowoduje, że na nowo odkryję sens tego, co robię? Walka z samym
sobą i o ideę nie ma już większego sensu, bo męczy i
niepotrzebnie traci się energię. A trzymanie się kurczowo jednego
miejsca wcale mnie nie uszczęśliwia, dlatego więc coraz częściej
zamykam się w kuchni. Dlaczego? Gotowanie już raz mnie uratowało.
Może i teraz tak będzie?
Polędwica
w pikantnym owocowym sosie
1 polędwica wieprzowa
1 pomarańcza
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki spicy mango chutney
sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
wędzona papryka
mąka do obtoczenia mięsa
oliwa do smażenia
Polędwicę pozbawiamy błon i kroimy na 2-centymetrowe plastry,
przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i obtaczamy w mące.
Z pomarańczy wyciskamy sok. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w
cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Osmażamy mięso na rumiano. Dodajemy
cebulę, czosnek i podsmażamy. Dodajemy chutney i wlewamy sok
pomarańczowy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
Mięso podajemy z
kluseczkami.
Kluseczki
250g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
150ml mleka
Miksujemy składniki ciasta. Odstawiamy na 10 minut. W dużym garnku
zagotowujemy wodę, solimy. Ciasto przecieramy przez tarkę do
kluseczek lub wrzucamy małe porcje łyżką. Kiedy kluseczki
wypłyną, gotujemy je minutę, jeśli są większe 2-3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz