Niedziela to okazja do wspólnego odpoczynku czy to w gronie rodzinnym, czy przyjaciół. Chwile wytchnienia poświęcam więc na odpoczynek, spotkania i rozmowy z bliskimi, czytanie, oglądanie telewizji, ogólnie rzecz biorąc relaks. Czas płynie leniwie, nigdzie się nie spieszę, a i wyjazdów staram się unikać i nawet ich nie planuję. Co nie znaczy, że kompletnie nic nie robię. Oczywiście gotuję. Letni sezon ze względu na pogodę sprzyja posiłkom na świeżym powietrzu. I to nie tylko śniadanko w ogrodzie jest najlepsze, jak ktoś kilka lat temu codziennie nam powtarzał podczas wczasów w Rewalu. Taki jest również późno popołudniowy obiad pod lipami. A jeśli w ogrodzie, to w ruch idzie grill. Nie zadowala mnie jednak pobieżne potraktowanie tematu poprzez usmażenie kiełbasy. Grillowanie umieściłam na dość wysokim poziomie, stąd też staram się, by dania były rozmaite, a czasami zaskakujące. I tak grilluję: bakłażany, cukinie, karkówkę, kaszankę przekładaną cebulką, kurczaki, ryby, czosnek, a nawet gruszki (ale te dopiero w sierpniu). Uzupełnieniem są najczęściej sałatki, sosy, grzanki z chleba lub bułek. Tym razem zapraszam na grillowane piersi z kurczaka, wiosenno-letnią sałatkę, sos- tzatziki oraz pieczony z tymiankiem czosnek.
Piersi kurczaka z grilla
2 podwójne piersi z kurczaka
1/3 szkl. oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
1 łyżka ziaren kolendry
sól i pieprz
Dzień przed grillowaniem marynujemy mięso. Mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, zmiażdżonym i posiekanym czosnkiem, ziarnami kolendry. Mięso solimy, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i zalewamy marynatą. Zostawiamy na 12 godzin (do następnego dnia). Następnego dnia smażymy mięso na grillu po 10 minut z każdej strony.
Sałatka
1 główka sałaty
1 duży pomidor
1 ogórek
1 cebula
mała puszka mieszanki kukurydzy i groszku
2 łyżki zielonych oliwek z czosnkiem marynowanych w oliwie – można kupić
pieprz
Sałatę drzemy na strzępy, ogórka kroimy na pół plasterki, pomidor kroimy w kostkę, cebulę siekamy drobniutko. Kukurydzę z groszkiem odcedzamy z zalewy. Wszystkie warzywa mieszamy. Dodajemy oliwki z czosnkiem i oliwą. Posypujemy pieprzem. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.
*Nie dodajemy soli, bo oliwki w oliwie są bardzo słone, więc wystarczy zasolenia.
Tzatziki
1 jogurt grecki – 400g
0,5 zielonego ogórka
2 ząbki czosnku
pęczek listków świeżej mięty
sól, pieprz
Ogórka kroimy w drobną kostkę, czosnek miażdżymy ostrzem noża i siekamy na drobno, miętę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do jogurt, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na około 2 godzinki do lodówki, żeby smaki połączyły się. GotoweJ
Grillowany czosnek
1 główka czosnku
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka tymianku
Czosnek obieramy z pierwszej, wierzchniej warstwy. W luki pomiędzy ząbkami wkładamy masło, następnie posypujemy tymiankiem. Szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu około 30 minut. Po upieczenie dzielimy główkę na ząbki i obieramy je. Tak przygotowany czosnek świetnie nadaje się do smarowania grzanek z grilla lub jako dodatek do mięsa.
Uwielbiam wiosenno-letni czas również ze względu na jedzenie w ogrodzie, na tarsie.Dlatego zimą tak tęsknię za tym...
OdpowiedzUsuńGrillowanie sprowadzane do położenia na ruszcie przysłowiowej kiełbasy lub karkówki mnie też nie zadowala.Przygotowuję się do tego solidnie i staram się jak najbardziej urozmaicić grillowe menu.
Twoja propozycja bardzo mi dopowiada.Pysznie!
lubię taką sałatkę :-)
OdpowiedzUsuń