sobota, 5 maja 2012

Radość z gadżetów…

Chyba jak większość kobiet uwielbiam  zakupy. Choć nie oznacza to, że kupuję niesamowite ilości ciuchów i kosmetyków. Tych produktów powiedziałabym, że nabywam z rozsądkiem. Znacznie bardziej wolę spędzać czas w księgarniach czy salonach prasowych albo sklepach z asortymentem kuchennym – tych tradycyjnych i internetowych. Jeśli księgarnie, to oczywiście publikacje kulinarne, ale także literatura fantastyczna bądź obyczajowa ze wskazaniem na biografie. Natomiast w tych drugich oglądam, nazywane przeze mnie, kuchenne gadżety. Stąd też w moim posiadaniu jest shaker  Jamiego O., łyżeczka do robienia owocowych kuleczek, kolorowa szklarnia do przechowywania warzyw i owoców. Znalazłoby się wiele jeszcze innych przedmiotów, których nie będę tu wymieniać. Wynikiem ostatniego szaleństwa zakupowego było nabycie maszyny do lodów, pojemnika do próżniowego przechowywania produktów, suszarki do sałaty oraz igły do mięsa z kolorowymi silikonowymi zakończeniami. Przypominają lizaki, a kolory kojarzą mi się z dobrym humorem. No i po prostu ładnie wyglądają. Oczywiście od razu znalazłam sposób ich wykorzystania w bardzo kolorowym daniu.
Mini szaszłyki drobiowe


1 pojedyncza pierś kurczaka
pół żółtej papryki
1,5 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
Marynata:
2 łyżki keczupu
1 płaska łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
czarny pieprz świeżo mielony
pół łyżeczki papryki wędzonej
Łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej całą pierś kurczaka, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na noc w lodówce.


Następnego dnia kroimy mięso na kawałki. Paprykę kroimy na duże kostki, cebulę i czosnek na plasterki. Przekładamy na igłach mięso naprzemiennie z pokrojonymi warzywami. Szaszłyki pieczemy na grillu około 10 minut, często obracając mięso.


Uważamy, aby zanadto nie przypiec mięsa, bo papryka z marynaty skarmelizuje się i przybierze gorzki smak.

2 komentarze:

  1. No cóż, mam podobnie.
    Czasami jednak moje zakupy spędzają czas w szufladach.Bezużytecznie...
    A te szaszłyki pysznie kolorowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szaszłyki :) na milion sposobów ;) http://www.zgrilla.pl/category/szaszlyki-na-grilla/

    OdpowiedzUsuń