Kolejny sezon próbuję osiągnąć
smak idealny zupy dyniowej. Bardzo lubię to warzywo ze względu na prześliczny
wyrazisty pomarańczowy kolor i kontrastujący z nim bardzo delikatny smak. Nie
cierpię natomiast dyniowego kompotu, być może z powodu zawartości octu, za
którym nie przepadam. W sezonie jesiennym wypiekam zaś pieczywo dyniowe na
bazie puree. Jednak zupę na bazie dyni lubię najbardziej. Dodawałam już do niej:
imbir, chili, jogurt, paprykę, pomidory – w różnych ilościach i połączeniach.
Sporządzałam ją na bazie wywaru warzywnego i mięsno – warzywnego. Smak zawsze
był inny, powiedziałabym dobry, ale nadal wydawało mi się, że można jeszcze coś
poprawić. I tak tym razem obiektem moich zainteresowań stały się: kmin rzymski,
pestki dyni i olej z pestek dyni. Ten ostatni nie bez powodu. Szał na ,,zdrowe
oleje” ogarnął mnie już jakiś czas temu, dlatego zaopatrzyłam się już w: olej
lniany, konopny, z orzechów włoskich, niedawno zaś z awokado i pestek dyni
właśnie. Każdy z nich ma inne właściwości zdrowotne. Ten ostatni wspomaga pracę
serca i profilaktykę miażdżycy, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
Najważniejsze jest jednak, aby spożywać go na surowo, np. jako dodatek do
surówek, sałatek, dipów, sosów i past. Wymyśliłam sobie więc, że potraktuję go
jako przyprawę do zupy. I rzeczywiście olej ten podbija smak niesamowicie, a i
efekt wizualny jest rewelacyjny ze względu na ciemny kolor.
Jako bazę wybrałam tym razem rosół
drobiowo – warzywny, aby już na starcie uzyskać jak najlepszy smak. Kolejne
składniki i działania spowodowały, że zgodnie z moim zamierzeniem idealna zupa
dyniowa tym razem powstała.
Zupa dyniowa
Wywar:
3 l wody
4 duże skrzydła kurczaka
1 pietruszka
3 gałęzie selera naciowego
2 duże marchwie
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
3 gałązki świeżego tymianku
kilka ziaren pieprzu i ziela
angielskiego
2 liście laurowe
sól
Marchew, pietruszkę i cebulę
obieramy, myjemy i kroimy na pół. Do garnka wkładamy przygotowane warzywa,
skrzydełka, seler naciowy, pęczek natki pietruszki, gałązki tymianku. Wlewamy
wodę i zagotowujemy. Następnie dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście
laurowe i gotujemy na wolnym ogniu godzinę. W połowie czasu gotowania
przyprawiamy solą. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy czysty wywar.
Pozostałe składniki:
1,5kg dyni obranej i
pokrojonej w kostkę
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka sproszkowanego w
moździerzu kminu rzymskiego
1 szczypta suszonych płatków
chili
świeżo mielony czarny pieprz
sól
oliwa z oliwek
olej dyniowy – 1 łyżka na
porcję
śmietana - 1 łyżka na porcję
pestki dyni - 1 łyżka na
porcję
W garnku rozgrzewamy oliwę i
podsmażamy na niej posiekane w plasterki
cebulę i czosnek. Dodajemy dynię, paprykę, kmin rzymski, płatki chili. Wszystko
zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem. Gotujemy 25 minut. Po tym czasie
miksujemy zupę i doprawiamy ją jeszcze do smaku solą i pieprzem. Na suchej
patelni prażymy pestki dyni – muszą lekko zrumienić się (uważamy, bo przy
dłuższym podgrzewaniu strzelają). Nalewamy zupę i na każdą porcję wsypujemy 1
kopiastą łyżkę prażonych pestek dyni, dolewamy po łyżce wiejskiej śmietany i
oleju dyniowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz