czwartek, 9 maja 2013

Odkrywanie kuchni włoskiej …



Jesteśmy po drugich warsztatach kulinarnych w restauracji Bulvar 24 we Wrześni. Tym razem wybraliśmy się w podróż po tajnikach kuchni włoskiej, o której wydawałoby się, że wiemy wszystko. Okazało się jednak, że można jeszcze czymś zaskoczyć w tej kwestii. Zdziwienie na twarzach naszych gości wywołał m.in. fakt produkowania przez Włochów rewelacyjnych czekolad. Zaskoczeń było znacznie więcej. Jednak nie tylko opowiadałam. 




Wspólnie z Wojtkiem Grześkowiakiem przygotowaliśmy kilka włoskich dań – roladki z cukinii,





pastę z czarnych oliwek i krem selerowy , które podaliśmy na chlebie ciabattowym, 




risotto z kurczakiem i groszkiem 




oraz papardelle z szynką, pieczarkami i śmietaną. 






Mistrzu – dziękuję za wsparcie, miło jest razem pracować. 




Było smacznie, aromatycznie – mogę stwierdzić udało nam się stworzyć klimat jak w prawdziwej włoskiej rodzinie. Co bardzo mnie cieszy i potwierdza tezę, że gotowanie i jedzenie jednoczy ludzi. Niestety tym razem zabrakło Tomka Ciemnieckiego - tegorocznego maturzysty, za którego trzymamy kciuki. To, co nas – organizatorów zaskoczyło, ale i ucieszyło, to liczna obecność mediów, które promują nasze działania – kilka linków:
Team uzupełnia – Roman Lipigórski, który fotografuje wszystkie nasze działania i pozwala mi publikować piękne zdjęcia – dzięki Roman. Kolejna rzecz, która nas niezwykle cieszy to fakt, że mamy coraz więcej partnerów, którzy zasilają warsztaty wspaniałymi produktami lub wspierają organizowanie spotkań. Lista robi się imponująca: Teekanne, Kupiec, Kaufland, Quest Design • Studio Reklamy Wizualnej , dołączyli – Monini i Ole oraz Ekka. 









Serdecznie Wam wszystkim dziękujemy. Na dobrych produktach dobrze się pracuje, a i smak dań jest rewelacyjny, o czym zaświadczają nasi goście. Pozytywne opinie uczestników napędzają nas bardzo i już pracujemy nad kolejnymi spotkaniami. 
I tak : 22 maja wspólnie będziemy gotować dania kuchni francuskiej – tu zdradzę tylko, że nasz nowy partner Merci Chef ! wzbogaci naszą ofertę swoimi serami. 

Na 29 maja zaplanowaliśmy wspólne gotowanie dań kuchni włoskiej – tu jeszcze mamy wolne miejsca i można się dopisywać – a będzie ciekawie, bo wspólnie będziemy robić makarony i w końcu przyrządzimy deser. Wspólne gotowanie umilimy Wam lampką dobrego wina. 
Czerwiec blisko, więc 5 zapraszam na pokaz gotowania i degustację dań kuchni afrykańskiej, marokańskiej i bliskowschodniej – jeszcze kilka miejsc zostało. 
Drugi termin czerwcowy to wspólne gotowanie – daty jeszcze nie ustaliliśmy, ale wkrótce to uczynimy i podamy informację. 
Zgłoszenia przyjmuje Jakub Kozerski – właściciel restauracji Bulvar 24 pod numerem telefonu - 61 640 08 28.
Serdecznie dziękujemy naszym gościom, bo bez Was tak naprawdę z naszych działań nic by nie wyszło i czekamy na kolejne wspólne kulinarne wieczory.     

4 komentarze:

  1. Kuchnia włoska to jedna z najsmaczniejszych kuchni świata :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie było smacznie :) Za gotowaniem nie przepadam, ale jeść lubię. A mój mąż jedno i drugie.
    Z chęcią wezmę udział w jakimś pieczeniu chleba - rozmawiałyśmy zresztą na ten temat po skończonych włoskich warsztatach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, uwielbiam kuchnię włoską.
    Szkoda że nie było na warsztatach włoskiej oliwy. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz zapraszam do spróbowania sił w gotowaniu dań kuchni włoskiej 12.06. i kuchni hiszpańskiej - 26.06., pozdrawiam :)

      Usuń