wtorek, 28 maja 2013

Wiosenna sałatka…



Nie będę wiele się rozpisywać. Za oknem jesienne klimaty – zimno i deszczowo. Z głośnika nie sączy się żadna muzyka, bo nawet wstać mi się nie chce. Za to samo patrzenie na wiosenna sałatkę pozwala optymistycznie patrzeć na jutro, bo jutro na pewno będzie słońce.




Sałatka z orzechami i grzankami z serem kozim



1 sałata masłowa
250g roszponki
1 mała cykoria
1 pęczek rzodkiewek
bagietka z rozmarynem
duża garść orzechów włoskich
150g miękkiego sera koziego
100g twardego koziego sera lub mieszanka różnych gatunków kozich serów np. pleśniowych
Dressing:
2 małe szalotki obrane i pokrojone w cienkie plasterki
6 łyżek oliwy z oliwek
2-3 łyżki czerwonego octu winnego
kilka gałązek natki pietruszki
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Umyj wszystkie liście sałat i osusz je, porwij na strzępki. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Wymieszaj składniki dressingu. Odstaw na później. Bagietkę pokrój w kostkę i podpiecz na patelni w aromatyzowanej oliwie czosnkowo - paprykowej. Orzechy posiekaj. W misce wymieszaj sałaty, rozdrobniony kozi ser, rzodkiewki i posyp orzechami. Polej sałatkę dressingiem i przemieszaj delikatnie. Sałatkę posyp grzankami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz