Kolejne spotkanie warsztatowe za nami. Trudne
pod względem merytorycznym, bo kto zna kuchnię portugalską? Zakładam, że mało
kto. Sami musieliśmy natrudzić się, żeby ułożyć kartę dań na cały wieczór.
Słowo – verde – niejako jest kluczem. Zielona zupa, zielone wino… - i co dalej?
Myśleliśmy o daniach rybnych, a skończyło się na mięsie – w dodatku
podróżującym – przez Chiny i Afrykę. W końcu wróciliśmy do pieczywa – upiekłam
słodkie bułki ze skórką cytrynową
i połączyliśmy je ze słonymi i wyraźnymi w
smaku kozimi serami i oliwkami. Było ciekawie.
Menu wieczoru
Przekąski
Pieczywo z kozimi serami, oliwkami i oliwą
Zupa
Portugalska zupa z kapusty
- caldo verde
Danie główne
Galinha à africana czyli kura po afrykańsku
Sałatka z
pieczonych buraków z oregano
Migas
Deser
Ananas z
limonką i wanilią
Wina
Quinta do burgo – Vinho Verde – białe wytrawne
Quinta do burgo – Vinho Verde – białe wytrawne
Pontval 2012 – białe wytrawne
Jednak dopiero zdjęcia pokazały, że to był
magiczny wieczór – próbowaliśmy zaczarować dania.
A muzyka i światło
chyba jeszcze bardziej dodawały czaru całemu spotkaniu. Zdjęcia Romana Lipigórskiego zachwyciły
wszystkich.
Tradycyjnie już dziękuję naszym partnerom za wparcie. Markom:
- Danmis – za kozie sery do przystawki i
sałatki,
- Monini – wszelkie oliwy, octy,
- Teekanne
– za rozmaite herbaty,
- Appettita – za przyprawy,
- Mine
Wine – oczywiście za wino,
- Ole !
– za kolorowe oliwki,
- Jan
Niezbędny – za pomoc niezbędną przy gotowaniu i sprzątaniu.
Zapraszam na kolejne wspólne gotowanie – 4.12.
– godzina 18.00 – restauracja Pieprz i Sól we Wrześni – tym razem proponujemy
dania wigilijne i świąteczne. Zapisy jak zwykle pod numerem telefonu –
609629779.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz