Uwielbiam moją mamę, która
szałowi świątecznemu nie poddaje się wcale i jest mistrzynią, jak ja to mawiam,
absurdalnych prac przedświątecznych. Jakie to są? Zawsze znajdzie się coś do
przeszycia, akurat teraz można poukładać sobie rzeczy w szafie albo, tak jak
dzisiaj, powrzucać węgiel i powyrywać zasuszone i oszadziałe kwiaty, które
jakoś tak zostały po lecie. No co? Dlaczego nie? I niewiele myśląc o świętach,
zaliczyłyśmy sobie wspólnie udany dzień, który faktycznie mamy wrażenie, że
trwa dzisiaj bardzo długo. Ale, ale na przyjemności też trzeba mieć czas.
Właśnie dlatego piłyśmy kawę, nawet dwa razy, zrobiłyśmy sobie domowe SPA,
obejrzałyśmy film, który nieoczekiwanie bardzo nam się spodobał i zrobił na nas
spore wrażenie. Po takim dniu czuję przypływ pozytywnej energii i dobrego nastroju.
Może jednak czas pomyśleć o świętach? Skoro koleżanki blogerki cały czas
dorzucają swoje świąteczne propozycje, zrobię to i ja. Nawet dwie, a co jak
szaleć, to bez kasku.
Faszerowany karp pieczony
2 średnie wypatroszone karpie
8 łyżek masła
1
cebula
250g
pieczarek
1
łyżka natki pietruszki
1,5
szklanki bułki pokrojonej w kostkę
3
łyżeczki soli
0,5
łyżeczki pieprzu Appetita
0,5
łyżeczki tymianku Appetita
0,5
szklanki mąki
2
łyżki soku z cytryny
Posiekaną
cebulę smażymy 5 minut na połowie rozgrzanego masła, mieszamy. Dodajemy
pokrojone grzyby i smażymy kolejne 5 minut. Usmażone pieczarki z cebula
mieszamy z natką, bułką, solą, pieprzem i tymiankiem. Ryby nadziewamy farszem i
spinamy. Obtaczamy w mące i smażymy na pozostałym maśle. Następnie pieczemy 20
minut – 180 stopni.
Rybę
podajemy na gorąco udekorowaną kawałkami pokrojonej cytryny i skropioną sokiem
cytrynowym.
Buraczki z bakaliami
5
buraczków
3
łyżki figowego kremu balsamicznego – można zwiększyć ilość, jeśli wolimy kwaśny
smak
oliwa
z oliwek
garść
ulubionych bakalii –można je przesiekać – ja oczywiście dodałam orzechy
włoskie, bo je uwielbiam
1
łyżka miodu
morska
sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
Appetita
Buraczki kroimy w słupki albo
trzemy na grubej tarce – ja wysługuję się Kenwoodem. W garnku z grubym dnem
rozgrzewamy oliwę i wrzucamy buraczki, chwilę smażymy. Dodajemy sól, pieprz, miód,
mieszamy, przykrywamy i dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy krem
balsamiczny i bakalie. Mieszamy i dusimy pod przykryciem 15 minut. Podajemy do
karpia, ale też dobrze pasują do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz