Tak, tak wiele osób myśli
teraz, że powinnam puknąć się w głowę. No co ona w ogóle pisze? Sylwestrowe
menu? W połowie stycznia? No właśnie tak. Grudzień skończyłam z lekkimi
zaległościami na blogu, dania i zdjęcia były przygotowane, a ja gapa nie
wrzuciłam nic. Nie pozostaje mi zatem nic innego jak nadrobić zaległości. W
fazie planowania w sumie nie było planów na sylwestrowy wieczór. Jednak
zrządzeniem losu wyszło tak, że pojawił się gość – D. i z ogromną przyjemnością poszaleliśmy w kuchni gotując
wspólnie. Najpierw leciały pomysły, dalej krzyżowały się w dyskusji i w efekcie
powstawały zupełnie inne niż wyjściowe propozycje dania. Taka kompilacja
pomysłów okazała się niezwykle smaczna. Zaczęło się od sałatki, która ze
względu na gotowany sos zaciekawiła D. Chcę
spróbować – powiedział.
A że ja już wersję wyjściową znałam uznałam, że coś
trzeba zmienić i tak po kilku modyfikacjach receptury efekt był właśnie taki.
Przyznaję, że dorzucenie roszponki dobrze sałatce zrobiło. A że bywam
rozkojarzona nie dodałam sera. No cóż – przynajmniej było mniej kalorycznie. Wy
zróbcie jak chcecie – można dodać i ser, i roszponkę.
Sałatka z kurczaka
3 filety z kurczaka
60ml soku z cytryny i otarta
skórka z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
135g
makaronu penne
100g
prosciutto pokrojonego w paski
1
ogórek pokrojony w plasterki
80g
suszonych pomidorów pokrojonych w paski
70g
czarnych oliwek
110g
karczochów
50g
skrawków dojrzewającego sera, np. parmezan, Dziugas
garść
roszponki
Sos:
80ml
oliwy z oliwek
1
łyżka octu winnego
1/4łyżeczki
świeżo mielonego kolorowego pieprzu Appetita
1
łyżeczka musztardy
3
łyżeczki mąki kukurydzianej
170ml
kremówki
bazylia
Kurczaka
marynujemy w czosnku i soku z cytryny. Następnie obtaczamy w pieprzu i skórce z
cytryny. Obsmażamy na grillowej patelni. Studzimy i kroimy na kawałki. Sos – mieszamy
w rondlu oliwę, ocet, pieprz i musztardę. W misce mieszamy mąkę z 80 ml wody.
Przelewamy do rondla i zagotowujemy sos. Dodajemy śmietanę i bazylię. Solimy.
Mieszamy makaron, kurczaka, ogórek pomidory, oliwki i karczochy. Wlewamy letni
sos. Posypujemy serem i roszponką, podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz