Ferie zimowe minęły. I wcale
mnie to nie martwi, trochę odpoczęłam, trochę popracowałam i w końcu nadrobiłam
nieco zaległości na moim blogu. I coraz bliżej wiosny, a to naprawdę napawa
mnie optymizmem. Stąd też powoli kieruję się kulinarnie ku tej porze roku.
Coraz częściej mam ochotę na lżejsze dania i świeże smaki. Tym razem połączyłam
kuchnię włoską z klimatami azjatyckim. Bo dlaczego nie? Z jednej strony
ziemiste w smaku czarne oliwki i wędzona szynka dojrzewająca zwinięte w
roladzie z indyka, z drugiej świeży ananas z pikantnymi dodatkami w postaci
curry i chili. Żółty sos skojarzył mi się z maleńkimi żonkilami, które powoli rozkwitają
w doniczce na parapecie kuchennym. Kontrast kolorystyczny osiągnęłam poprzez
dodanie czarnego ryżu i czarnego sezamu.
Wyszła ciekawa fuzja smaków.
Postanowiłam więc iść dalej i to samo podać, ale zamiast ryżu zdecydowałam się wykorzystać
płaty makaronu i złożyć je z farszem ananasowym w otwarte ravioli.
Nie zdradzę,
która wersja bardziej smakowała, bo to pozostawiam Wam. Smacznego!
Faszerowany indyk z orientalnym sosem
Faszerowany indyk z orientalnym sosem
Rolady
6 plastrów wykrojonych z fileta z indyka
6 plastrów szynki dojrzewającej
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
olej ryżowy do smażenia
Tapenada
100g czarnych oliwek
1 ząbek duży czosnku
2 łyżki kaparów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Sos
0,5 ananasa pokrojonego w drobną kostkę
1 czerwona cebula posiekana w piórka
1 ser Philadelphia
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
płatki chili
2 łyżeczki curry
2 łyżki czarnego sezamu
olej ryżowy
Oliwa pietruszkowa
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Tapenada
Wrzucamy do malaksera oliwki,
czosnek, kapary i natkę pietruszki. Wlewamy oliwę i sok z cytryny i miksujemy
na jednolitą pastę.
Rolady
Mięso rozbijamy. Przyprawiamy
solą i pieprzem. Układamy plastry szynki, smarujemy tapenadą i zwijamy ciasno
rolady – najlepiej przy użyciu folii. Spinamy wykałaczkami. Na patelni
rozgrzewamy olej ryżowy. Osmażamy rolady na rumiano. Przykrywamy i dusimy 20
minut.
Sos
Na patelni rozgrzewamy olej
ryżowy. Wrzucamy cebulę i podsmażamy. Dodajemy ananasa i dusimy pod
przykryciem. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i płatkami chili. Połowę
blendujemy i z powrotem przekładamy na patelnię. Dodajemy ser i mieszamy, jeśli
sos jest zbyt gęsty podlewamy odrobiną wody. Zagotowujemy.
Oliwa pietruszkowa
Składniki oliwy miksujemy w
blenderze.
Na talerzu układamy w obręczy
czarny ryż – w połowie przekładamy sosem. I znowu nakładamy ryż. Roladę
przekrawamy na pół i układamy obok. Skrapiamy talerz oliwą pietruszkową. Danie
posypujemy czarnym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz