środa, 19 lutego 2014

Smakowe wariacje…


Ostatnio ktoś zadał mi pytanie, czy można podzielić przyprawy na takie, które pasują latem i takie, które smakują zimą. Właściwie nigdy nie zastanawiałam się nad tym. Bo i po co? Lubię nieoczywiste smaki i tym kieruję się tworząc przepis lub wybierając dania w restauracji. W kwestii deserów stanowczo mówię nie tym, które są słodkie. Nie przepadam za słodkimi deserami, dlatego na ogół wybieram gorzką czekoladę, galaretkę z wina z dodatkiem przypraw korzennych i chili, chociaż dobrze przyrządzoną szarlotką czy sernikiem nie pogardzę. Ostatnio jednak trafiłam na dwa wytrawne keksy, które koniecznie musiałam upiec - jeden z porami, morelami i pieprzem, drugi z dwoma gatunkami sera i rozmarynem. Cóż to za dziwolągi? Keks zawsze kojarzy nam się z ciastem przeładowanym bakaliami, a tu takie jakieś dziwne dodatki. Może i są zaskakujące, ale dobrze komponują się z ciastem keksowym. W wersji porowo – morelowej najpierw wyczuwalna jest słodycz owoców, dalej ostrawy smak porów, na końcu pozostaje w ustach wyraźny i pikantny posmak pieprzu.    




Natomiast drugi keks z twarogiem, ementalerem i rozmarynem jest stanowczo łagodniejszy, ale wyraźnie czuć w nim smak sera. Jego obecność odbija się również na konsystencji ciasta, dlatego polecam jeść, kiedy jeszcze będzie ciepłe. Zimne też jest smaczne, ale nieco twardsze – ze względu na zgęstnienie sera. 




I jeszcze jedna ważna rzecz – ementaler. Najlepiej jeśli zakupimy oryginalny szwajcarski, który ma słodkawy smak i wyczuwalny aromat świeżo skoszonego siana, ponieważ on zadecyduje o jakości naszego wypieku. Natomiast rozmaryn pozostawia tylko nutę smakową i nie dominuje. Może okazać się, że nietypowe smaki najpierw zaskoczą, a później przypadną do gustu. 


Wytrawny keks z porami i morelami




3 pory
150g suszonych moreli
120g masła
3 jajka
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml słodkiej śmietany 18%
100g startego drobno parmezanu lub grana padano
morska sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
Pory kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na podgrzane na patelni masło – 20g. Dodajemy przekrojone na pół morele, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 10 minut pod przykryciem. Miksujemy jajka z mąką, proszkiem do pieczenia, rozpuszczonym i ostudzonym masłem, śmietanką i parmezanem. Do masy wrzucamy pory z morelami, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Wytrawny keks z dwoma gatunkami sera




60g rodzynek
300g białego tłustego sera
3 jajka
220g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oliwy z oliwek
gałązka rozmarynu
100g ementalera
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i gotujemy 8 minut. Odcedzamy i studzimy. Biały ser rozdrabniamy widelcem, przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy jajka z mąką, proszkiem do pieczenia i oliwą. Listki rozmarynu siekamy i wrzucamy do masy. Dodajemy biały ser, starty ementaler i rodzynki. Ciasto wyrabiamy przez chwilę robotem z hakiem. Przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia niedużej formy. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz