niedziela, 22 marca 2015

Wypiekanie na śniadanie…



Stanowczo akcje chlebowe to jedna z moich ulubionych aktywności. Wizja, że nie tylko ja mam fizia na punkcie domowego pieczywa napawa mnie optymizmem. I cieszę się,  że nie tylko mi pozytywnie odbiło na punkcie zdrowego odżywiania się. Naprawdę można zmanierować się i nie być wstanie jeść tego, co oferują sklepy. Niewątpliwą zaletą jest tak wyśmienity chleb, że w sumie jedzenie go bez dodatków jest satysfakcjonujący. Ostatnio kolega Dariusz odważył się na swój pierwszy domowy chlebek i w efekcie  przeniósł się do czasów dzieciństwa. Faktycznie jest coś takiego, że kiedy rozmawiamy ze znajomymi o domowym pieczywie zawsze znajdzie się ktoś, kto wspomina dawne piece chlebowe, mamy, babcie i rozmowa staje się taką podróżą sentymentalną. I dobrze, bo przecież życie składa się z ulotnych momentów, które nadają  mu sensu i powoduje, ze jesteśmy szczęśliwi.

Chleb szwajcarski na akcję Wypiekanie na śniadanie 


600 g mąki pszennej  - dokonałam zmiany na 500g pszennej typ 750 i 100g pszennej pełnoziarnistej
370 g wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych)- dodałam 15g świeżych
*opcjonalnie można chleb doprawić np. suszonym koperkiem Appetita


Powyższe składniki są na dość duży bochenek.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze by było, żeby czas wyrastania nie przekroczył 1 godziny. Chodzi o to, żeby chleb nie przerósł za bardzo. Sęk w tym, że musi wyrastać jeszcze w piekarniku podczas pieczenia. A jak teraz za bardzo wyrośnie to już w piekarniku nie będzie miał siły i nie osiągniemy zamierzonego rezultatu.
Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury.
Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką i nacinamy żyletką wzdłuż i wszerz. Taki krzyż po prostu robimy. Posypanie mąką jest istotne. Zapobiegnie nadmiernemu przypalaniu się chleba (i nada zamierzony wygląd).
Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do garnka żeliwnego, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce. Raczej nie kroimy na ciepło (chociaż pokusa jest ogromna).


Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją pożądaną strukturę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz