czwartek, 26 marca 2015

Zdrowa kuchnia 2…



Wiosenne warsztaty kulinarne cieszą się ogromnym zainteresowaniem, co mnie bardzo cieszy. Wdaje mi się jednak, że w odpowiednim momencie udało mi się wstrzelić z tematyką, bowiem kwestia zdrowej kuchni, szczególnie po zimie, jest dość znacząca. Wiosna pozwala nam nabrać świeżego tchu, daje energii, kieruje nasze myśli ku cieplejszym dniom. A to wiąże się z myślą o naszej figurze, zwłaszcza tę kwestię lubią panie. Skoro w drugiej grupie warsztatowej miałam właśnie same Panie, zdecydowałam, że ugotujemy dania szybkie, proste w wykonaniu, ale kolorowe i smaczne. Po pierwszym przeglądzie receptur faktycznie padła opinia, że przepisy łatwe i nieskomplikowane. Panie ochoczo zabrały się do pracy 


i przyrządziły:
zupę krem z zielonych warzyw


sałatkę z wędzonym łososiem


pieczone faszerowane pomidory


gulasz z kurczaka z mlekiem kokosowym


makaron wstążki z warzywami i fetą


koktajl wiśniowy ( który ma być niby remedium na zmarszczkiJ )


Gwiazdą wieczoru nieoczekiwanie stała się zupa krem z zielonych warzyw, którą niektóre uczestniczki warsztatów ugotowały zaraz po powrocie do domu. Cieszy mnie to, że dania warsztatowe trafiają na domowe stoły i codziennych jadłospisów. Gotowanie wcale nie jest skomplikowane, a może być bardzo przyjemne.  
Jak zwykle dziękuję partnerom warsztatów kulinarnych:
firmie Kenwood – za AGD;
firmie Hendi – za AGD i ubranie uczestników warsztatów;
firmie Appetita – za dosmaczanie dań;
szefowi Restauracji Wyjątkowa Winarnia We We we Wrześni – za udostępnienie miejsca spotkania;
marce Monini – za genialne oliwy z oliwek;
marce Teekanne – za kącik herbaciany;
marce Jan Niezbędny – za pomoc w sprzątaniu.
Podziękowania należą się także koledze kucharzowi Jakubowi Jankowskiemu za profesjonalizm, cierpliwość, kreatywność i ogromne zaangażowanie – współpraca była naprawdę przyjemnością i liczę na dalszą.


Nie obyłoby się bez Katarzyny Stawnej, która obstawiła stanowisko fotografa – Kaś – wielkie dziękuję, na Ciebie zawsze można liczyć.
O kolejnych warsztatach kulinarnych będę informować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz