Określenie tematyki
kolejnych warsztatów kulinarnych jak zwykle było żywo dyskutowane, sama
zaproponowałam kilka zagadnień, natomiast uczestnicy decydowali co ich
najbardziej interesuje. Przyznam, że ucieszył mnie fakt, że wybrali tematykę zdrowej
kuchni. Sama od długiego już czasu pracuję nad zmianami żywieniowymi, aby jak
najlepiej wpływać poprzez posiłki na zdrowie. Mnóstwo produktów wypadło
bezpowrotnie, w to miejsce natomiast wprowadziłam zupełnie inne. Same zakupy
może i trwają dłużej, bo czytam wszystkie etykiety i selekcja produktów bywa
czasem niełatwa, np. znalezienie w tej chwili jogurtu bez dodatku syropu
glukozowego graniczy z cudem, ale mam pewność, że jem zdrowiej. Swoją pasją do
ulepszania kuchni zarazić chciałam uczestników moich warsztatów kulinarnych.
Pierwszą reakcją na proponowane do ugotowania dania było zaciekawienie, a
następnie stwierdzenie, że wcale to nie są trudne i czasochłonne propozycje do
przyrządzenia. Jako że stoję na progu nawiązania nowej współpracy, zaprosiłam
nowe koleżanki, które na warsztaty przybyły z panią dietetyk. Dietetyczka
wprowadziła gości warsztatów w tematykę zdrowego odżywiania, a i ja
dowiedziałam się kilku ciekawych informacji.
Co ugotowaliśmy?
Menu:
pieczone
faszerowane cebule z suszonymi pomidorami
pomidory
faszerowane fasolą, mozarellą i chimichurri
tatar
z łososia
orientalny
krem z ciecierzycą
gulasz
z kurczaka z mlekiem kokosowym
sałatka
z awokado buraka z sosem chrzanowym
syllabubs
z ananasem i likierem Cointerau
Jak zwykle dziękuję partnerom
warsztatów kulinarnych:
firmie Kenwood – za AGD;
firmie Hendi – za AGD i ubranie
uczestników warsztatów;
firmie Appetita – za dosmaczanie dań;
szefowi Restauracji
Wyjątkowa Winarnia We We we Wrześni – za udostępnienie miejsca spotkania;
marce Monini – za genialne oliwy z oliwek;
marce Teekanne – za kącik herbaciany;
marce Jan Niezbędny – za pomoc w sprzątaniu.
Podziękowania należą się także
koledze kucharzowi Jakubowi Jankowskiemu za profesjonalizm, cierpliwość,
kreatywność i ogromne zaangażowanie – współpraca była naprawdę przyjemnością i
liczę na dalszą.
Nie obyłoby się bez
Katarzyny Stawnej, która obstawiła stanowisko fotografa – Kaś – wielkie dziękuję,
na Ciebie zawsze można liczyć.
Tymczasem skoro tematyka
zdrowej kuchni bardzo spodobała się i cieszy się ogromnym zainteresowaniem
zapraszam na drugą turę – 24 marca o godzinie 18.00. Zapisy pod numerem
telefonu 609629779.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz