Powoli opanowuję sztukę
odpoczywania. Wyłączam wszelkie aktywności i, co może jest nietypowe dla
kobiety, nie gadam. Zapraszam zatem na zupę.
Krem
porowo – ziemniaczany
1 łyżka oliwy
1 cebula posiekana
0,5kg ziemniaków
3 pory – z jednego białą część
drobno siekamy i zostawiamy do dekoracji
1 łyżeczka szałwii
1 łyżeczka natki pietruszki
Appetita
2l bulionu warzywnego
sól i biały pieprz Appetita
masło
W garnku rozgrzewamy oliwę,
dodajemy cebulę, por i ziemniaki. Przesmażamy. Dodajemy szałwię. Wlewamy
bulion. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Miksujemy zupę na krem, doprawiamy
solą i białym pieprzem. Pozostały por lekko przesmażamy na maśle. Wlewamy zupę
i dekorujemy porem i listkami szałwii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz