środa, 30 grudnia 2015

Odpoczywam… cz.2



Wolnych dni ciąg dalszy. Trochę gotuję, trochę czytam i oglądam. Dzisiaj zachowałam się jak typowa kobieta, czyli zaszalałam na zakupach. A co…! Zapraszam na obiad.


Aromatyczny ryż
1,5szkl. ryżu
1 pokrojony w kostkę pomidor
1 mała posiekana cebula
1 ząbek czosnku
olej
3,5szkl,. bulionu
 2 łyżeczki soli
0,5 marchewki drobno posiekanej
1/3szkl. zielonego groszku
Ryż namaczamy 15 minut, odcedzamy i płuczemy. Blenderujemy pomidora, cebulę i czosnek. Smażymy ryż około 10 minut. Dodajemy puree. Gotujemy kilka minut. Dolewamy bulion, dodajemy groszek i marchew, gotujemy pod przykryciem 20 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Przed podaniem rozgarniamy ryż widelcem.
Wieprzowina w sosie musztardowym z estragonem
600g schabu
¼ łyżeczki soli czosnkowej Appetita
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
olej
0,5szkl. szalotki lub białej cebuli drobno posiekanej
0,5szkl. wywaru
200ml śmietany
2 łyżki musztardy
1 łyżka listków estragonu
1 łyżka majeranku Appetita


Kotlety rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z obu stron -  po 5 minut z każdej strony. Wyjmujemy na talerz i okrywamy folią aluminiową. Na patelnię wrzucamy  cebulę i smażymy aż lekko zmięknie. Dolewamy bulion i gotujemy 5 minut. Dodajemy musztardę i mieszamy, zagotowujemy. Dolewamy śmietanę i gotujemy bez przykrycia aż sos lekko zredukuje się. Wkładamy mięso i dusimy pod przykryciem. Danie posypujemy posiekanymi listkami estragonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz