Wolnych dni ciąg dalszy.
Trochę gotuję, trochę czytam i oglądam. Dzisiaj zachowałam się jak typowa
kobieta, czyli zaszalałam na zakupach. A co…! Zapraszam na obiad.
Aromatyczny
ryż
1,5szkl. ryżu
1 pokrojony w kostkę pomidor
1 mała posiekana cebula
1 ząbek czosnku
olej
3,5szkl,. bulionu
2 łyżeczki soli
0,5 marchewki drobno posiekanej
1/3szkl. zielonego groszku
Ryż namaczamy 15 minut,
odcedzamy i płuczemy. Blenderujemy pomidora, cebulę i czosnek. Smażymy ryż
około 10 minut. Dodajemy puree. Gotujemy kilka minut. Dolewamy bulion, dodajemy
groszek i marchew, gotujemy pod przykryciem 20 minut. Zdejmujemy z ognia i
odstawiamy na 5 minut. Przed podaniem rozgarniamy ryż widelcem.
Wieprzowina
w sosie musztardowym z estragonem
600g schabu
¼ łyżeczki soli czosnkowej
Appetita
świeżo mielony czarny pieprz
Appetita
olej
0,5szkl. szalotki lub białej
cebuli drobno posiekanej
0,5szkl. wywaru
200ml śmietany
2 łyżki musztardy
1 łyżka listków estragonu
1 łyżka majeranku Appetita
Kotlety rozbijamy,
przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej i
smażymy mięso z obu stron - po 5 minut z
każdej strony. Wyjmujemy na talerz i okrywamy folią aluminiową. Na patelnię
wrzucamy cebulę i smażymy aż lekko
zmięknie. Dolewamy bulion i gotujemy 5 minut. Dodajemy musztardę i mieszamy,
zagotowujemy. Dolewamy śmietanę i gotujemy bez przykrycia aż sos lekko
zredukuje się. Wkładamy mięso i dusimy pod przykryciem. Danie posypujemy
posiekanymi listkami estragonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz