czwartek, 21 kwietnia 2016

Warsztatów ciąg dalszy…



I dalej warsztatujemy. Tym razem zawitaliśmy po raz kolejny do Żernik. Początkowo mała grupa powiększała się i powiększała aż dobiliśmy do 20. Część osób poznaliśmy wcześniej, nowe mogły poznać europejskie smaki i zobaczyć, że warsztaty kulinarne to wcale nie ciężka praca, a smakowita przygoda. 



Za każdym razem głowię się co będziemy gotować, bo umówiliśmy się z prezesem Jakubem, że każdorazowo przyrządzamy nowe dania. I fajnie, bo zmusza nas to do kreatywności. Tymczasem na sali podczas degustacji gotowych już potraw pojawił się niespodziewany gość – wielebny – jak mawia moja koleżanka z pracy Krysia. Zachęcony wcześniejszą rozmową z naszym prezesem i przejrzeniem propozycji dań, zasiadł razem z nami do stołu i z rozkoszą próbował kolejnych i kolejnych potraw. Smakowało wszystko, a my byliśmy uradowani, że potrawy udały się świetnie. Panie były bardzo zadowolone, a i najmłodsze uczestniczki jadły aż im się uszy trzęsły. Dziewczyny spisały się rewelacyjnie, bo z ogromnym zapałem pracowały i podawały do stołu. Cieszy mnie fakt, ze istnieje jeszcze młodzież, która nie jest znudzona wszystkim dookoła i potrafi z siebie wykrzesać mnóstwo pozytywnej energii. My szykujemy się już na najbliższe poniedziałkowe spotkanie w Lubinii, a Wy zobaczcie co ugotowaliśmy w Żernikach.
Menu

Przystawka – były dwie
Pasta z kurczaka i szynki
Tortas z salami


Zupa
Kremowa zupa z ciecierzycy


Danie główne
Fusilli w sosie marchwiowo – boczkowym
*I tu wielkie zaskoczenie, że tak proste składniki dały niesamowicie bogaty pod względem smaku efekt.


Deser
Czekolada z kremem waniliowym
*Adam – zwany słodkim – zadziałał z dziewczynami i nawet mi, mimo nielubienia deserów, czekolada smakowała bardzo, bo co ciekawe nie była zanadto słodka. 




* „KLUBY   AKTYWNOŚCI LOKALNEJ w Gminie ŻERKÓW - Projekt dofinansowany z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich”


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz