Ruszamy,
ruszamy do przodu i to mocno. Wiosna zaatakowała pełną parą, działamy w ogrodzie,
w pracach i znowu mamy do zrealizowania cykl pięciu spotkań warsztatowych w ramach
współpracy z LGD Zaścianek. Zaczęliśmy w Brzóstkowie, gdzie ostatni gotowaliśmy
dania zdrowej kuchni i powiem szczerze, że chciałam uczestnikom zrekompensować
trochę wcześniejszy szok. Dania, które zaproponowałam wtedy były nieco
wywrotowe i z ostrożnością nasi goście do nich podchodzili. Tak naprawdę oceny
rozkładały się od zachwytu do jednak krytyki. Tymczasem teraz trafiliśmy z menu
w dziesiątkę i wszystkie potrawy smakowały, a nawet niektóre wzbudziły zachwyt.
Dobrze się pracowało, bo grupa była średnio liczna, a i atmosfera była bardzo
przyjazna. Cieszył mnie fakt obecności dzieci w grupie gotującej i co
najważniejsze nie bały się próbować nowych dań. Co ugotowaliśmy?
Menu z komentarzem
Przystawka
Pasta serowa z oliwkami
*Połączenie
sera z niebieską pleśnią i czarnych oliwek może początkowo straszyć, ale
okazuje się być w pełni uzasadnione. W końcu nie zawsze trzeba jeść kanapki z
szynką.
Sałatka z ciecierzycą, papryką i pomidorami
*To
danie przyrządzała młodzież, która poprzednio też trafiła na sałatkę. I
przyznaję uczciwie, że są mistrzami w sałatkach, bo wyszła naprawdę smaczna.
Zupa
Zupa z cebuli i boczku
*Mało składników, ale połączenie tak zmyślne, że samym
zapachem można by zachęcić do degustacji cały Brzóstków i nie tylko.
Danie główne
Farfalle z groszkiem, pieczarkami i prosciutto
*To dla makaronożerców prawdziwa uczta. Po raz kolejny
stwierdzam, że czasami mniej znaczy więcej.
Deser
Bananowe
placuszki
*To tak naprawdę rzecz, którą
można przygotować albo jako śniadanie – jeśli mamy dużo czasu rano, albo jako
słodki obiadek dla dzieciaków, albo deser z sosem jogurtowym z dodatkiem
cynamonu, kruszonego karmelu i wanilii.
Dziękujemy partnerom naszych
warsztatów kulinarnych:
firmie Hendi – za dosprzętowienie naszych działań;
firmie Kenwood – za genialne roboty i blendery;
marce Appetita – za dosmaczanie wszelkich potraw;
marce Monini – za oliwy smakowe i tradycyjne oraz
octy;
marce Rapso – za zdrowotny olej rzepakowy;
marce Teekanne – za pojenie nas wyśmienitymi
herbatami;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz