Skoro pani Dynia hoduje tak
olbrzymie okazy, rozkrojenie jednego wiąże się z wariacjami dyniowym i to
wieloma. Początkowo pomyślałam o sprawdzonych recepturach, ale, ale… po co
sobie ułatwiać życie i kroczyć znajomymi ścieżkami? Zupy to jest to, co
niezmiennie lubię, dlatego nie ustaję w kolejnych próbach. Tym razem połączyłam
szafran, który ostatnio ktoś określił jako smak, który się ciągnie, łagodną
dynię i chili – kusiło mnie sięgnięcie po wersję wędzoną, ale wyhamowałam. Co
nie znaczy, że nie zaryzykuję kolejnym razem. Jako element zakwaszający lekko
całość wybrałam żółte pomidorki, które nadal w nadmiarze znoszę do domu. Co
wyszło? Zupa smakowała mi bardzo, nawet mama, która nie jest zwolenniczką
dyniowych zup tym razem stwierdziła, że jej smakuje. No i dobrze. Tymczasem
według mnie zupa jest jesienna i od razu na myśl przychodzi mi po raz kolejny
sięgnąć po Dolinę Muminków w listopadzie.
Była późna jesień. Włóczykij
szedł dalej na południe, lecz co jakiś czas rozstawiał namiot i pozwalał dniom
mijać, jak chcą, chodził sobie i przyglądał się różnym rzeczom, nic nie myśląc
i nic nie pamiętając, i dużo spał. Zachowywał ostrożność, ale niczym się
właściwie nie interesował i nie obchodziło go, dokąd idzie - chciał tylko iść
dalej.
No i taki mam plan na
jesienne wolne dni, bo ogrom obowiązków w dni powszednie mam zatrważający. Już
teraz posypiam popołudniami, żeby kolejnego dnia mieć pełnię sił. I czekam aż
jak Włóczykij będę mogła posłuchać tylko szumu deszczu.
Delikatny szum deszczu i
spływającej wody nie zmieniał się, dźwięczała w nim wciąż ta sama, łagodna nuta
samotności i doskonałości.
Zupa dyniowa
z szafranem
¼ dużej dyni obranej i pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 por pokrojony w plasterki
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
0,5 łyżeczki szafranu
szczypta płatków chili
1 liść laurowy Appetita
1 ziele angielskie Appetita
garść żółtych pomidorków przekrojonych na połówki
sól
świeżo mielony pieprz Appetita
oliwa
W garnku rozgrzewamy oliwę i
przesmażamy na niej czosnek i por. Dorzucamy ziemniaki i jeszcze chwilę
smażymy. Wrzucamy dynię, mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy wodę lub
bulion warzywny tak, by przykryły warzywa. Dodajemy szafran, chili, sól i
pieprz. Gotujemy 20 minut. Następnie dorzucamy pomidorki i gotujemy 15 minut.
Na końcu blenderujemy zupę na krem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz