Zamykamy kwartał warsztatami
w Szczonowie. Co nie oznacza, że kończymy cykl. Szał bitewny dopiero nadchodzi
i przypadnie na październik i listopad. Tymczasem najpierw musiałyśmy dotrzeć
do Szczonowa – jaka ja to mawiam – wsi w środku lasu. W drodze towarzyszyła mi
moja mama, której klimat spotkań bardzo się podoba, a i nowe znajomości z
prezesem Kubą i Agą bardzo ją ucieszyły. Za każdym razem, kiedy myślę o wcześniejszych
warsztatach w Szczonowie, przypomina mi jedna z myśli, która tam padła -
,,Pani, przykryj ten garnek, bo ciepło ucieka!”. No faktycznie coś w tym jest.
Panie schodziły się powoli i zaczęliśmy z małym poślizgiem, ale, ale finalnie
osób uzbierało się sporo. Grupa w miarę sprawnie pracowała i zadawała sporo
pytań.
Na maksa musiałam się zaangażować i tak naprawdę potrzebna byłam
wszędzie, włącznie ze staniem przy garnku i mieszaniem. Ucieszył mnie fakt, że
wśród osób gotujących były dzieci – brat i siostra, którzy pod czujnym okiem i
niewielką pomocą mamy gotowały zupę. Chłopiec dokładał wszelkich starań, by
danie było udane i smaczne. Tak sobie teraz myślę, że to dobry materiał na
prawdziwego kucharza.
Rzeczywiście zupa wyszła doskonale i myślę, że dzieci
powinny być z siebie dumne. A sama mama dumna ze swoich pociech. Tymczasem
prezes Kuba był w średnim humorze, takie odniosłam wrażenie, i gdzieś zabrakło
mi jego oryginalnego poczucia humoru. Nadrobiła jednak Agnieszka, która coraz
bardziej otwiera się i z początkowo stonowanej i spokojnej osoby wychodzi
powoli charakterna bestia. Jak mawiają moi gimnazjaliści – lubię to!
Co tym razem ugotowaliśmy?
Menu
*Zaplanowałam
typowo sezonowe – jesienne dania, w których dominowały mocniejsze smaki i łatwo
dostępne teraz składniki – brokuły, jabłka. A z drugiej strony pojawiły się
produkty de luxe – łosoś, cheddar, brie, mascarpone, wino.
Pasta
śledziowa
Crostini
z tatarem z łososia
Zupa
z brokułów
Makaron
z brokułami w sosie serowym
Jabłka
pieczone z cynamonem i brązowym cukrem podane z kremem mascarpone
Komu dziękujemy? Podziękowania kieruję do partnerów
naszych warsztatów kulinarnych – Hendi, Kenwood, Appetita, Monini, Teekane, Jan
Niezbędny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz