Sezon dyniowy uważam za otwarty. Pierwszą wizytę u
Pani Dyni zaliczyłam i w końcu postanowiłam uświadomić kobiecie pod jaką nazwą
funkcjonuje w moich blogowych wpisach. Przyznam, że widok jej radosnej twarzy trochę
zaskoczył mnie i ta jej serdeczność, która jest bezcenna… Chociażby dla takich
chwil warto odwiedzić Panią Dynię. Rozpieczętowanie wielkiego okazu wiąże się
zwykle z obecności dyni i w pieczywie, i w obiedzie, i najlepiej jeszcze w
deserze, no bo przecież nie lubię niczego wyrzucać. Nie ustaję w testach nad
idealną zupą dyniową, ale zostawię to na jutro. Dzisiaj pozwoliłam sobie
zagospodarować popołudnie bardziej skomplikowanym daniem. Po powrocie do pracy
i zapoznaniu się z planem okazało się, że czas na skomplikowane obiady mam
tylko w weekendy i poniedziałek. Stąd też właśnie dzisiaj porwałam się na
ravioli faszerowane ricottą i parmezanem w połączeniu z dynią i szałwią. No, no
szałwia od dzisiaj znalazła uznanie w moich oczach, bo wcześniej niby jej
używałam, ale zachwytu nie było. Tymczasem dynia i szałwia to kolejna idealna
para, którą można wrzucić w kanon nierozłącznych par. Szczególnie w postaci
przesmażonej, kiedy uzyskuje chrupkość i bardzo wyrazisty aromat. I o ile masło
jadam sporadycznie o tyle w wersji szałwiowej pokochałam bezgranicznie. Zatem
sezon dyniowy uważam za otwarty.
Ravioli z
ricottą, dynią i masłem szałwiowym
Robienie makaronu – receptura
Gino D’Acampo Włoskie dania makaronowe
Porcja na 400g
300g mąki pszennej plus do podsypywania
3 jajka
0,5łyzeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Przesiej mąkę na blat do wyrabiania ciasta. Zrób w środku
dołek i wbij jajka. Dodaj sól i oliwę. Zmieszaj składniki, zagarniając je do
środka. Gdy się połączą, zagniataj ciasto. Kiedy stanie się spoiste, wyrabiaj
je jeszcze 8 minut. Uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 20
minut. Kiedy ciasto się uleży, rozpłaszcz je palcami. Rozwałkuj lub przepuść
przez urządzenie do wałkowania makronu – robię to urządzonkiem Kenwooda. Pokrój
w dowolną formę. Przesyp makaron mąką, aby się nie posklejał.
Farsz
250g ricotty
3 ząbki pieczonego czosnku
5 łyżek puree dyniowego
2 łyżki startego parmezanu
morska sól
świeżo mielony kolorowy pieprz Appetita
1 łyżka drobno posiekanej szałwii
Wszystkie składniki łączymy w miseczce.
Masło
2 łyżki masła
2 łyżki drobno posiekanej szałwii
Na patelni topimy masło, wrzucamy szałwię i przesmażamy do
momentu aż listki będą chrupiące.
Makaron wałkujemy na płaty. Na
jednym układamy farsz i brzegi przesmarowujemy roztrzepanym jajkiem,
przykrywamy drugim płatem i wycinamy wykrawaczem pierożki.
Układamy je na blacie
posypanym mąką. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Gotujemy ravioli 5
minut. Wyjmujemy na talerze i polewamy masłem szałwiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz