Tak sobie założyłam, że tylko
raz w tygodniu będę jeść mięso. Wcześniej byłam zadeklarowanym mięsożercą i mimo
to tak powoli wycofałam je z jadłospisu. Coraz bardziej smakują mi bezmięsne
dania i robię wszystko, żeby na stałe zmienić swoje odżywianie. Okazuje się, że
warzywa to naprawdę wiele możliwości i można się nimi najeść. Do tego kasze,
makarony i tyle mi wystarczy. Kupując prasę lub książki, najpierw przeglądam je
pod kątem propozycji wegetariańskich, dopiero dalej decyduję się na kupno. Z
uwagą zaglądam na kilka wegańskich blogów i podoba mi się kreatywność dziewczyn
je prowadzących. Myślę, że z powodzeniem warto zaglądać do Iny na blog – True Taste Hunters, bo mało,
ze ciekawy i inspirujący, to jeszcze ładny pod względem fotograficznym. A jej dania są naprawdę smaczne - sama wielokrotnie je gotowałam i próbowałam. Tak
więc zapraszam dzisiaj na warzywną ucztę.
Klopsiki
z zielonej soczewicy w sosie pomidorowym z cukinią
Klopsiki
200g soczewicy
1 cebula pokrojona w półplasterki
100g mrożonych podgrzybków
4 łyżki płatków owsianych
skórka z 1 cytryny
różowa sól himalajska
świeżo mielony kolorowy pieprz
kurkuma Appetita
kolendra Appetita
kumin
Sos:
200g makaronu orzo
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 czerwona cebula posiekana w piórka
1 cukinia pokrojona w kostkę
300ml przecieru pomidorowego
garść liści bazylii
różowa sól himalajska
świeżo mielony kolorowy pieprz
oliwa z oliwek
Soczewicę płuczemy i gotujemy
prawie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Na patelni
rozgrzewamy oliwę przesmażamy cebulę, dodajemy grzyby i chwilę smażymy.
Soczewicę, cebulę, grzyby, płatki owsiane i skórkę z cytryny przekładamy do blendera
i łączymy masę, ale powinna zostać grudkowata.
Przyprawiamy solą, pieprzem,
kurkumą utartymi w moździerzu – kolendrą, kuminem. Formujemy klopsiki, układamy
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy 30 minut w piekarniku
nagrzanym na 200 stopni, w połowie czasu przekładamy je na drugą stronę.
Makaron gotujemy według
zaleceń producenta.
Na rozgrzana patelnie wlewamy
oliwę, przesmażamy czosnek i cebulę, dodajemy cukinię i dusimy około 10 minut.
Dolewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy
bez przykrycia aż sos zredukuje się.
Na talerz wykładamy gorący
makaron, polewamy sosem i na wierzchu układamy klopsiki.
Lubię niedzielną celebrację!
OdpowiedzUsuńKasiu, może masz ochotę na wspólny wypiek?
Zapraszam! http://www.kuchennymidrzwiami.pl/marcowa-piekarnia-zaproszenie/
I want to thank the blogger very much not only for this post but also for his all previous efforts. ...kristen stewart hot
OdpowiedzUsuń