Rynek prasowy zalany jest
niezliczoną ilością tytułów. Czasami gubię się i tak naprawdę sama nie wiem co
wybrać. Co chwilę przybywają kolejne magazyny, a wcześniejsze nie znikają z
rynku. Wszystkiego nie da się kupić, więc trzeba jakoś dokonać selekcji.
Odrzucam wszelkie te magazyny kulinarne, w których przepisy opierają się na
dużej ilości mięsa, tłuszczu i stanowią wysokokaloryczne dania. Nie kupuję
także takich, w których zaleca się stosowanie gotowych zupek w proszku i
produktów już przetworzonych. Trudno jest mi na przykład przekonać się do ciast
z gotowymi ciastkami. Lubię przejrzeć nowe publikacje, bo na początku zwykle są
naprawdę ciekawe. I tym tropem idąc natrafiłam ostatnio ma polską edycję Olive.
Jakoś tak wcześniej nie wpadła mi
ta gazeta w rękę i czytanie rozpoczęłam od drugiego numeru. Nie wiem jaki był
pierwszy, ale ten jest naprawdę ciekawy i pełen inspirujących przepisów. Tak
naprawdę wiele z nich bez trudności można odtworzyć, bo nie opierają się na
wyszukanych czy trudno dostępnych składnikach. Co dla mnie ważne, przy każdym
przepisie znajdziemy informację o zawartości kalorii w porcji, ilości tłuszczu,
nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, błonnika, białka i soli. W
indeksie przepisów dokonano dobrego podziału na przystawki, dania główne – i tu
jeszcze dodatkowo rozbito propozycje na mięso, ryby, wegetariańskie, desery.
Tak więc bez trudu znajdziemy to, co nas interesuje. Wybrałam więc kilka propozycji
do przetestowania i zabrałam się do pracy. Efekty? Zobaczcie sami.
Kotlet
schabowy z puree ziemniaczanym z cytryną i kaparami
*Kotlet schabowy robimy według
ulubionej receptury.
Co zrobiłam ja?
Schab pokroiłam na 3 plastry
1,5-centymetrowe. Namoczyłam w mleku z dodatkiem 1 cebuli czerwonej pokrojonej
w piórka i 2 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki. Mięso marynowało się przez
noc. Następnie przyprawiłam je solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem
Appetita i majerankiem Appetita. Opanierowałam w mące, jajku i bułce tartej.
Usmażyłam na smalcu.
Puree
500g ziemniaków
200ml mleka
otarta skórka z cytryny i sok
z połowy cytryny
garść posiekanej natki
pietruszki lub łyżka suszonej Appetita
2 łyżki suszonego koperku
Appetita
2 łyżki kaparów
świeżo mielony czarny pieprz
Appetita
Ziemniaki gotujemy do
miękkości z dodatkiem soli. Odcedzamy je i odparowujemy. Ugniatamy je końcówką
blendera Kenwood do ziemniaków, wlewamy mleko, dodajemy sok i skórkę z cytryny,
pietruszkę, koperek i kapary. Mieszamy. Przyprawiamy odrobiną świeżo mielonego
czarnego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz